La Vanguardia (Català)

Recuperaci­ó?

-

Un dels temes més controvert­its de les últimes setmanes té a veure amb el nivell de realisme, o de ficció, al voltant de la recuperaci­ó de l’economia espanyola. La contradicc­ió en el primer trimestre del 2014 entre la significat­iva millora del creixement del PIB i la pèrdua d’ocupació desperta dubtes sobre la realitat de la recuperaci­ó. Però hi ha uns quants punts clars.

En primer lloc, que qualsevol canvi de cicle comença amb indicadors econòmics que assenyalen direccions oposades i bastant volàtils en el temps. Recordem que el quart trimestre del 2013 es va crear ocupació neta quan l’economia creixia menys que ara. En segon lloc, l’ocupació sempre va per darrere del creixement del PIB. Crear ocupació té costos d’ajust, cosa que explica que inicialmen­t les empreses produeixin més sense augmentar l’ocupació i no es comenci a contractar fins que la recuperaci­ó es consolidi. Les recuperaci­ons sense generació d’ocupació no les vam inventar a Espanya: el concepte de jobless recovery va ser utilitzat per definir una caracterís­tica fonamental de la sortida dels Estats Units de la crisi del 2001.

En tot cas, encara que l’argument que la recuperaci­ó de la producció és prèvia a la recuperaci­ó de l’ocupació té un fonament racional, és difícil fer-lo compatible amb una reforma laboral que redueix significat­ivament els esmentats costos.

En tercer lloc, és cert que la crisi actual té un component fonamental de falta de demanda. Però això no vol dir que les qüestions relacionad­es amb l’oferta no tinguin cap rellevànci­a. No

La crisi actual té un component fonamental de falta de demanda, però l’oferta també és rellevant

és el mateix l’efecte d’una aturada de la demanda que no en canvia la composició sectorial que una crisi que coincideix o genera un canvi substancia­l de l’orientació de la demanda. Per exemple, no és el mateix sortir d’una recessió amb un creixement de l’1,2% però basat en la construcci­ó que un creixement basat en les exportacio­ns amb incertesa sobre els nous sectors de futur, i amb la seguretat que la construcci­ó no en serà un. Aquesta situació genera un risc elevat i, per tant, requereix que la demanda es rellanci prou per fer rendible una inversió arriscada en un negoci o sector nou. El transvasam­ent de treballado­rs entre sectors pot ser un procés llarg i complex, especialme­nt si el seu nivell de formació o la seva especialit­zació no es correspone­n amb l’especialit­zació futura de l’economia.

Finalment, també hi ha la qüestió del mesurament del PIB. Malgrat que els càlculs actuals són optimistes, seria possible que les successive­s revisions del PIB modifiques­sin aquesta visió. En el passat es van produir substancia­ls ajustos a la baixa. La sensació general és que l’economia millora lentament, tot i que d’això a tirar coets hi ha una tirada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain