La Vanguardia (Català)

Alibaba, l’Amazon xinès, prepara el salt a Wall Street

Els experts interprete­n que la firma busca “visibilita­t” a Occident

- SERGIO HEREDIA Barcelona

Alibaba, un pes pesant de la indústria tecnològic­a xinesa, prepara el salt a Wall Street. La notícia és significat­iva, per tot el que implica: el conglomera­t tecnològic, una mica com la suma d’Amazon, eBay, Groupon i PayPal, té 618 milions d’usuaris xinesos, el doble de tota la població dels Estats Units...

“Ara bé, per posar un exemple: quants espanyols coneixen l’existència d’Alibaba?”, es pregunta José Manzanares, professor de l’Institut d’Estudis Borsaris (IEB). “Molt pocs, oi que sí? Doncs aquest és el motiu pel qual la firma ha decidit llançarse al parquet novaiorquè­s, i no a les borses xineses. Cerca visibilita­t als mercats occidental­s (encara que s’ignora si concorrerà a l’S&P 500 o al Nasdaq)”.

Que molt pocs coneguin Alibaba més enllà de l’àmbit asiàtic resulta una paradoxa. Els números de la companyia són elefantíns. La puntcom xinesa fundada per Jack Ma fa quinze anys acapara el 80% del comerç electrònic a la Xina, una xifra que desemboca en dues conclusion­s. Per un costat, indica que el seu nombre de transaccio­ns li permet considerar-se superior a Amazon. Per l’altre, que el sistema econòmic xinès sempre sembla disposat a obrir pas a monopolis així: es presumeix que els grups antimonopo­lístics dels Estats Units mai no acollirien la seva existència amb els braços oberts.

“En tot cas, queda clar que qualsevol empresa internacio­nal

El portal ja té 618 milions d’usuaris xinesos, el doble de tota la població dels EUA

que acudeixi a Wall Street ho fa amb la intenció de guanyar liquiditat i visibilita­t”, diu Ricardo de Manuel, soci de Capital Value. “De fet, no és l’única que ho fa. Telefónica cotitza al NYSE. La companyia automobilí­stica índia Tata també és a la borsa dels Estats Units. I hi ha molts més exemples. És una qüestió de presència”.

De presència, precisamen­t, n’hi sobra a Alibaba al mercat xinès. La companyia, ubicada en un complex d’edificis intel·ligents de Hangzhou, a la costa sud de la Xina, aglutina les activitats de Taobao (una mena d’eBay, es tracta d’un basar en lí- nia amb una cartera de vuit milions de productes), Tmall (plataforma similar a Amazon en què es venen productes de gamma més alta, com Apple) i Alipay (l’equivalent a PayPal).

“Es tracta de l’empresa més gran del món en l’àmbit de l’e-comerç”, recorda Manzanares. En- cara que el projecte no s’acaba aquí. Els experts interprete­n que el seu poder de penetració al mercat xinès encara es multiplica­r. Durant el 2013, el percentatg­e d’usuaris d’internet a la Xina va créixer un 9,5% (i tot i això, la presència de les xarxes a les llars xineses és del voltant del 40%, davant el 81% de les llars dels Estats Units).

El cop d’efecte es produeix en un moment particular­ment interessan­t. Els últims mesos, les mirades dels experts s’han centrat en l’economia xinesa, que assisteix a un procés de desacceler­ació, mentre que les cotitzacio­ns d’importants companyies tecnològiq­ues dels Estats Units s’han desplomat els últims dies. Twitter va cedir el 17% dimarts. Yahoo s’havia deixat el 7% ahir a l’hora de tancar aquesta edició.

Alibaba, que l’any passat va vendre productes per uns 178.000 milions d’euros entre Taobao i Tmall, amb prou feines pretén recaptar al voltant de 718 milions d’euros amb la seva sortida a borsa (maniobra que es produiria a finals de l’any que ve), molt menys del que esperava Wall Street, i a anys llum de les xifres de Facebook, que es va elevar fins als 11.500 milions d’euros. La conclusió és evident: presència. Fa dies, molt poques persones d’aquí havien sentit parlar d’Alibaba. Ara, a les xarxes occidental­s ja es parla de Jack Ma, de 49 anys, l’home que va fundar la companyia amb 43.000 euros prestats per centenars d’inversors, i que avui acumula una fortuna de 8.000 milions.

 ?? EFE ?? Jack Ma (amb abric vermell), l’alma màter d’Alibaba, amb altres fundadors de la companyia
EFE Jack Ma (amb abric vermell), l’alma màter d’Alibaba, amb altres fundadors de la companyia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain