La Vanguardia (Català)

Endesa guanya un 5,9% menys per Llatinoamè­rica i regulació

L’elèctrica confia que el dèficit de l’any 2013 es titulitzi

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Les mesures regulatòri­es i la devaluació de la moneda continuen passant factura als comptes trimestral­s d’Endesa. La companyia elèctrica, presidida per Borja Prado i el conseller delegat de la qual és Andrea Brentan, va guanyar 448 milions fins al març, un 5,9% menys.

L’elèctrica va explicar que les mesures regulatòri­es i fiscals aprovades per l’Executiu de Mariano Rajoy des de l’any 2012 han tingut un impacte negatiu de 1.719 milions, dels quals 390 milions correspone­n al primer trimestre d’aquest any. Per compensar aquestes reformes, la companyia destaca que ha realitzat un fort esforç de reducció de costos, que se situa en 48 milions d’euros. El benefici brut d’explotació (ebitda) de la companyia a Espanya i Portugal es va situar en 953 milions d’euros, molt similar al mateix període de l’exercici anterior (971 milions), a causa d’un ajust més important de les despeses a la producció tèrmica i la producció hidràulica. Aquesta mateixa partida, a Llatinoamè­rica va assolir els 546 milions.

Brentan va oferir dades relle- vants de la demanda elèctrica: va caure un 0,6% si s’ajusta per dies laborables i temperatur­a i un 1,8% si no es tenen en compte aquests dos factors. La demanda residencia­l es va anotar caigudes del 5,1%, que van ser compensade­s per l’alça al mercat industrial, a l’entorn del 2,2%. El directiu també va explicar que els preus mitjans del pool a Espanya han caigut un 40% de forma interanual, fins a 24,2 euros el mega- watt-hora. El directiu va deixar clar que a partir de l’1 de juliol la companyia facturarà als seus clients en funció de tres perfils de consum. I va recordar que encara no ha sortit la normativa definitiva que fixa com facturar en funció dels comptadors digitals. En aquest sentit, va subratllar, que la companyia manté converses amb el Ministeri d’Indústria per recuperar part dels costos que comporta la implantaci­ó del nou sistema de facturació. També va avançar que el dèficit de tarifa elèctric per a l’any 2013, “que serà l’últim de la història”, es quedarà en uns 3.000 milions, davant els 3.600 milions previstos. La companyia, que assumeix el 44,8% del total, confia que Indústria creï un mecanisme similar al Fons d’Amortitzac­ió del Dèficit Elèctric per a la seva titulitzac­ió.

El deute net se situa en 4.395 milions, fet que suposa 58 milions més que a finals de l’exercici passat. No obstant això, 1.818 milions són drets de cobrament del dèficit de tarifa i 530 milions correspone­n a les compensaci­ons dels sobrecosto­s de la generació d’energia a les l’illes. El grup ha consolidat diverses filials al Perú, Xile i el Brasil.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain