La Vanguardia (Català)

Brussel·les retreu a Rajoy la lentitud de la reforma dels serveis d’ocupació

La Comissió dubta que la tarifa plana contribuei­xi a crear llocs de treball

- LUIS IZQUIERDO Madrid

Espanya està fent els deures en molts àmbits, però està deixant de banda algunes reformes clau per reduir la taxa d’atur més alarmant de tota la UE. Ho diu la Comissió Europea al seu informe econòmic de primavera per a Espanya, el primer després de l’acabament del rescat bancari que va concloure al gener.

En concret, apunta l’important retard en “la modernitza­ció dels serveis públics d’ocupació i que “la reforma de les polítiques actives d’ocupació continua sent un compromís a llarg termini”. La Comissió al·ludeix a la creació d’un portal únic d’ocupació i a les fórmules de col·laboració entre el sector públic i el privat com a “mesures en marxa” que, no obstant això, encara no han començat a funcionar.

Partint de les dades disponible­s a mitjans d’abril –les de l’EPA del primer trimestre d’aquest any no hi estan incloses–, els tècnics de la Comissió adverteixe­n que “reabsorbir el gran nombre d’aturats requereix la plena aplicació, el seguiment de prop i, quan sigui necessari, l’enfortimen­t de l’agenda de re- formes estructura­ls”. Això és, més canvis per consolidar una creació d’ocupació encara molt tènue tenint en compte que la taxa d’atur és de prop del 26%.

L’Executiu comunitari demana més velocitat i profundita­t en les reformes en l’àmbit laboral i desconfia dels possibles efectes de l’última mesura adoptada en aquest terreny: la tarifa plana de 100 euros per a llocs de treball indefinits que durin un mínim de tres anys. Els experts de la Comissió pensen que una mesura d’aquesta naturalesa pot ajudar a convertir contractes temporals en indefinits, però amb prou feines tindrà efectes en la creació neta d’ocupació, mentre que sí que tindrà una incidència negativa sobre la recaptació de la Seguretat Social, ja que alguns empresaris poden arribar a estalviar-se fins al 75% de les cotitzacio­ns en els casos de sous més elevats.

“No està clar quants i quin tipus de llocs de treball es podran crear”, afirma el document, que recull que el Govern preveu generar uns 45.000 nous llocs de treball en dos anys.

La CE també alerta sobre l’elevat atur de llarga durada (de més d’un any sense ocupació), l’increment del qual en número i la reducció que comporta quant a capacitats laborals “compliquen aturar la situació a mitjà termini”. Li preocupa la lenta evolució del mercat laboral, però també altres aspectes com les ràtios d’endeutamen­t: “Els elevats estocs de deute públic i privat extern continuen posant en risc la sostenibil­itat del creixement i l’estabilita­t financera”.

Per tot això, els autors de l’informe creuen que “Espanya haurà de continuar pel camí de l’ajust econòmic durant força temps per alliberar-se de la càrrega dels desequilib­ris existents i reduir l’atur des dels alarmants nivells actuals”.

En el mateix sentit es va pronunciar el grup d’opinió EuropeG, format per prestigios­os economiste­s, que va fer públic un nou document que crida l’atenció sobre els nombrosos riscos que sotgen l’economia espanyola, entre els quals l’elevat nivell de deute. El catedràtic d’Economia de la Universita­t Autònoma de Barcelona Josep Oliver, principal autor, va afirmar ahir que “el Govern ha d’explicar que l’ajust dels saldos tot just l’hem esgarrapat, per la qual cosa ens esperen anys difícils”.

 ?? VICENÇ LLURBA / ARXIU ?? Una oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya a Tarragona
VICENÇ LLURBA / ARXIU Una oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya a Tarragona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain