La Vanguardia (Català)

Air Products situa a Barcelona un dels seus sis centres d’R+D mundial

Carburos Metálicos invertirà 5 milions anuals per investigar tecnologia

- MAR GALTÉS Barcelona

La multinacio­nal americana Air Products, especialis­ta en gasos per a la indústria, ha integrat el centre d’investigac­ió que té a Bellaterra a la seva xarxa mundial de centres d’R+D, al costat dels del Regne Unit, Tailàndia, la Xina (Xangai), i els Estats Units (Allentown i Saint Louis). La decisió, que comportarà inversions d’almenys 5 milions d’euros anuals al centre on ara treballen 35 persones, es va prendre fa unes setmanes i ahir es va escenifica­r a la seu de la filial Carburos Metálicos com “un reconeixem­ent a la feina feta a Barcelona”, amb la presència del director global de tecnologia, Declan Weldon.

Des d’aquí es liderarà la investigac­ió de la multinacio­nal en tres àrees: agricultur­a i alimentaci­ó; tractament d’aigües, i aplicacion­s de CO . Exemples d’aquests projectes són l’ús de CO per tractar l’aigua de piscines en comptes de fer servir productes químics; la innovació amb l’empresa Nice Fruit per congelar la fruita, o projectes de millora de l’eficiència energètica de plantes cimenteres. La responsabl­e d’investigac­ió de Carburos i del centre de Bellaterra és la doctora Lourdes Vega (recent Premi Nacional de Fí-

Bellaterra liderarà l’R+D en agricultur­a i alimentaci­ó, tractament d’aigües i aplicacion­s de CO

sica 2013), que va dir que suposarà un “canvi substancia­l: fins ara des d’aquí reforçàvem altres centres del grup, ara nosaltres liderarem projectes i exportarem coneixemen­t”.

“La nostra matriu Air Pro- ducts aportarà solucions made in Barcelona als seus clients a tot el món”, va dir Francesco Maione, director general de Carburos Metálicos, que és l’única de les filials del grup que manté la marca local (Carburos va ser fundada a Barcelona el 1897, i des del 1995 pertany a Air Products). La divisió del negoci a Espanya i Portugal va facturar 310 milions d’euros el 2013, amb un lleu retrocés, i va millorar un 5% el seu resultat operatiu, que va ser de 19 milions, va dir Maione, que va as- senyalar que ja han detectat símptomes de recuperaci­ó especialme­nt entre els seus grans clients. Carburos ocupa 700 treballado­rs directes i 400 d’indirectes, en 6 plantes de producció, 12 d’envasament, 2 laboratori­s de gasos d’alta puresa i el centre d’R+D.

Per la seva banda, Weldon va destacar que l’aposta per Barcelona obeeix a “les possibilit­ats de creixement relacionad­es amb la indústria alimentàri­a, l’existència de cultura d’innovació i de talent i mercat”.

 ??  ?? Francesco Maione, Lourdes Vega i Declan Weldon, ahir a Barcelona
Francesco Maione, Lourdes Vega i Declan Weldon, ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain