La Vanguardia (Català)

El Rei dóna pas a una etapa històrica amb l’adéu al tron

Joan Carles I sanciona la llei d’Abdicació aprovada per les Corts El Monarca culmina quasi quatre dècades de transforma­ció de la societat espanyola

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Tot està revestit d’un alt simbolisme en la forma com s’està desenvolup­ant l’abdicació del Rei i la successió en la persona del seu fill, l’encara príncep d’Astúries. Aquesta cura que es posa en cadascun dels actes i moviments dels Reis, des de l’abdicació de Joan Carles, els va portar ahir a acomiadar-se com a tals reunint els tres poders de l’Estat: l’executiu, el legislatiu i el judicial, en un dinar, en què el monarca els va agrair la seva col·laboració durant aquests gairebé quaranta anys.

Joan Carles deixarà de ser cap de l’Estat avui mateix, després de signar aquesta tarda la llei orgànica d’Abdicació a la sala de Columnes del Palau Reial en presència de la Reina, els prínceps d’Astúries i les infantes Leonor i Sofia. El dinar d’ahir, doncs, va ser el pròleg de l’acte solemne.

Només sis comensals, a més dels Reis: el president del Govern, Mariano Rajoy, amb la seva esposa, Elvira Fernández. En representa­ció del legislatiu només hi va haver el president del Senat, Pío García Escudero, que va haver d’abandonar la taula a les postres per dirigir el debat de la llei d’Abdicació a la Cambra Alta. Per la seva part, el president del Congrés, Jesús Posada, que viatjava de tornada de Polònia, no va poder arribar a temps. I pel poder judicial, el president del Tribunal Constituci­onal, Francisco Pérez de los Cobos, i el del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, acompanyat de la seva esposa.

El lloc, el palau de la Zarzuela, residència dels monarques; i el menú, frugal i típic, del temps estiuenc que viu Madrid aquests dies: gaspatxo, carn o peix a escollir i tatin de poma. Aquests van ser els ingredient­s necessaris per

Joan Carles signa avui la llei d’Abdicació en un acte solemne al Palau Reial El president afirma que Espanya està donant una magnífica imatge davant del món

a la confidènci­a, segons alguns dels assistents, i el marc propici per a l’adéu dels monarques als poders constituci­onals de l’Estat.

Un dinar llarg en el qual amb prou feines es va parlar de política, asseguren alguns dels assistents, però sí que hi va tenir cabuda el Mundial de futbol i, més concretame­nt, la derrota de la selecció espanyola contra Holanda. Un resultat objecte de comentaris i laments, però tot i això Rajoy va demanar “no perdre l’esperança”. Amb el cap al partit d’avui contra Xile, el president espanyol va insistir: “L’esperança és l’últim que es perd” i si Espanya perd “la culpa serà del Govern” central, va concloure, provocant somriures entre els convidats. Fins i tot la Reina es va interessar pel partit d’avui preguntant si es jugava a Rio. “El partit de dimecres està arreglat”, li va dir Mariano Rajoy a Joan Carles, en el to de broma en què es va desenvolup­ar la primera de les converses sobre el matx, quan posaven davant els fotògrafs, i que després es va reproduir més en profundita­t durant el dinar, fins a convertir-se en un dels assumptes principals de debat a la taula. “Quant ens ha costat?”, li va seguir la broma el Rei a Rajoy, a la qual cosa el president es va afanyar a subratllar: “Gratis, gratis”.

En aquest ambient distès es va desenvolup­ar tot el dinar, on un rei Joan Carles “molt commogut”, més que no pas emocionat, va agrair tot el que han fet els tres poders en tots aquests anys i en especial des que va presentar la seva renúncia. Una abdicació sobre la qual tots van coincidir en la normalitat amb què s’està desenvolup­ant.

Aquesta normalitat en el funcioname­nt de les institucio­ns, i la tranquil·litat amb què s’han desenvolup­at tots els passos a seguir, és el que més va destacar el rei Joan Carles durant la conversa al voltant de la taula .

El mateix que el president del Govern, Mariano Rajoy, havia subratllat ahir al matí, en una intervenci­ó pública, durant la presen- tació d’una conferènci­a del president de Cantàbria, Ignacio Diego. En la seva intervenci­ó, Rajoy va destacar la “transparèn­cia i normalitat” amb que s’està duent a terme la successió a la Corona, aquesta setmana, que donaran mostra de la seva “maduresa i responsabi­litat”, que va qualificar d’“especial per a tots els espanyols”. Això, segons el seu parer, és el que està transmeten­t el poble espanyol i les institucio­ns, amb el seu comportame­nt, el que produeix una “magnífica imatge d’Espanya davant el món”, de la que “ens hem de felicitar”.

Segons el parer del president del Govern, la forma en què s’està desenvolup­ant la successió, des que el rei Joan Carles va anunciar la seva abdicació, “és la millor prova de solidesa de les nostres institucio­ns i del consens social entorn de la nostra Constituci­ó i la nostra democràcia”. Ra- joy va destacar també que amb la proclamaci­ó del nou monarca, els espanyols “reafirmem la nostra aposta per l’estabilita­t democràtic­a, pels vincles i símbols que els uneixen en solidarita­t i concòrdia”.

El Rei sancionarà avui la llei que ahir va aprovar el Senat, i que entrarà en vigor a les 12 de la nit, moment en el qual el Rei serà ja Felip VI. Amb això, Joan Carles, deixarà de ser-ho. Encara que mantindrà el rang de capità general de les Forces Armades, passarà a la reserva i conservarà l’ocupació, segons va explicar ahir el ministre de Defensa, Pedro Morenés, de viatge pels països de l’Àfrica on Espa- nya té tropes desplegade­s. Des de Dakar (Senegal), Morenés va explicar que en el moment en què Joan Carles havia de passar a la reserva era vigent la llei de personal militar del 1989, que preveia l’existència d’una segona reserva, de manera que els interessat­s mai no passaven a situació de retir. Aquesta serà la norma que se li aplicarà, com als altres companys de promoció del Rei. En canvi, l’actual l’obligaria a passar directamen­t a la situació de retir, equivalent a la jubilació. Amb això, a partir de demà hi haurà a Espanya dos capitans generals, Felip VI, que ho serà en actiu, i Joan Carles, que ho serà en la reserva.

 ?? JAVIER LIZÓN / EFE ?? Els reis Joan Carles i Sofia saludant ahir els representa­nts dels poders executiu, legislatiu i judicial a la Zarzuela
JAVIER LIZÓN / EFE Els reis Joan Carles i Sofia saludant ahir els representa­nts dels poders executiu, legislatiu i judicial a la Zarzuela
 ??  ??
 ?? TONI BATLLORI ??
TONI BATLLORI
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain