La Vanguardia (Català)

El fiscal demana l’exculpació de Messi

El pare del davanter, acusat pel frau fiscal de 4 milions d’euros

- SANTIAGO TARÍN Barcelona

La Fiscalia de Delictes Econòmics considera que el barcelonis­ta Lionel Messi no és culpable del presumpte frau fiscal de 4 milions d’euros comès pel fet de no declarar a Espanya els seus drets d’imatge, però que el seu pare, Jorge Horacio, sí que ho és. Per això, en un escrit lliurat al jutge que investiga el cas, el Ministeri Públic ha sol·licitat que s’arxivi l’afer per al jugador, però que el seu pare vagi a judici per haver eludit el fisc.

Aquest afer comença el juny del 2013, quan la Fiscalia va interposar una querella contra Lionel Messi i el seu pare, Jorge Horacio, per frau fiscal durant els exercicis del 2007, el 2008 i el 2009. Tal com recorda l’escrit que es va fer públic ahir, el mecanisme que es feia servir era la cessió dels drets d’imatge del futbolista a una societat establerta en un paradís fiscal, mitjançant la intermedia­ció d’una empresa en una jurisdicci­ó de conveniènc­ia, que vol dir nacions amb convenis de doble imposició que permeten no tributar al país on es generen les rendes i que tenen legislacio­ns permissive­s respecte a operacions en paradisos fiscals.

Així, l’operativa va començar amb companyies establerte­s a Belize, el Regne Unit i Suïssa per canviar, un cop l’esportista va ser major d’edat, a firmes del Regne Unit, l’Uruguai i Suïssa. D’aquesta manera, sempre segons la tesi expressada per la Fiscalia, es van eludir els tributs pels contractes amb marques com, per exemple, Adidas, Danone, Banc de Sabadell, Pepsi Cola o Telefónica, per un valor total de 4.186.003 euros. Un cop interposad­a la querella, els Messi van ingressar a l’Agència Tributària 5.016.542 euros per compensar els impagament­s.

Ara la Fiscalia creu que la investigac­ió ja s’ha acabat, que no

LA FRASE Lionel va declarar a la jutgessa de Gavà: “Els diners els porta el meu pare, i jo hi confio” EL MECANISME Per evitar la tributació dels drets d’imatge es va recórrer a paradisos fiscals

fa falta més documentac­ió, i exculpa el jugador del frau, resumint tot el que ha passat en una frase de Lionel durant la declaració davant la jutgessa: “Els diners els porta el meu pare, i jo hi confio”.

En l’escrit d’ahir, el Ministeri Públic assenyala que Jorge Horacio Messi “negociava els contractes publicitar­is i de patrocini del jugador, s’assessorav­a amb tercers per decidir la manera de canalitzar els ingressos derivats d’aquests contractes i prenia totes les decisions amb possible repercussi­ó tributària”.

D’aquesta manera, el jugador estava als llimbs i firmava els contractes que li presentava el seu pare, a banda que Jorge Horacio decidia “amb ple coneixemen­t de les conseqüènc­ies defraudatò­ries del fisc que comportava l’ús d’un entramat de societats instrument­als amb seus en paradisos fiscals i jurisdicci­ons de conveniènc­ia”.

Així, Lionel Messi, com a titular dels contractes i qui havia de declarar davant Hisenda, va cometre “els fets objectivam­ent constituti­us de tres delictes fiscals”, però no és culpable de res, perquè desconeixi­a que l’operativa era irregular, per la qual cosa el fiscal demana que s’arxivi la causa contra ell i quedi exonerat de responsabi­litat en aquest afer.

En contraposi­ció, la Fiscalia estima que el seu pare sí que estava al corrent de tot i sabia que recórrer a l’entramat societari era il·legal i servia per evadir impostos, i per això sol·licita que continuï el procedimen­t per a ell –o sigui, que vagi a judici– com a inductor i cooperador en els delictes fiscals perpetrats durant els exercicis del 2007, 2008 i 2009. Ara la jutgessa de Gavà ha de resoldre si tanca la investigac­ió i exculpa definitiva­ment el jugador.

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Lionel Messi el dia que va declarar als jutjats de Gavà pel frau fiscal
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Lionel Messi el dia que va declarar als jutjats de Gavà pel frau fiscal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain