La Vanguardia (Català)

El Port acusa Foment de confiscar-li la meitat dels beneficis

Barcelona podria veure’s obligada a aportar fins a 25 milions a un nou fons interportu­ari

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

ECONOMIA 63

Al port de Barcelona s’han disparat les alarmes. Un nou instrument de finançamen­t previst pel Govern central –un fons per a la connectivi­tat dels ports– que es nodrirà de les aportacion­s, via préstecs, de les autoritats portuàries, segons la seva capacitat econòmica, inquieta els responsabl­es del Port. Aquest mecanisme podria captar fins a la meitat dels beneficis ordinaris de cada entitat, la qual cosa en el cas de la capital catalana, el port que més recursos genera d’Espanya, equivaldri­a a uns 25 milions d’euros.

El president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Sixte Cambra, va carregar ahir contra aquesta mesura. “Ens preocupa moltíssim perquè afectaria la lògi- ca competènci­a entre ports i també entre empreses”, va manifestar durant la seva intervenci­ó en la jornada L’eix mediterran­i en el nou cicle europeu, organitzad­a per Banc Sabadell, KPMG i La Vanguardia, celebrada a Esade.

Cambra va recordar que el principi bàsic de la llei de Ports és l’autofinanç­ament de cada port de manera individual i, en la mateixa línia, la seva autonomia econòmica. Així, segons el seu parer, si tirés endavant el nou fons previst pel Govern central, aquesta capacitat es reduiria de manera considerab­le.

L’actual model de finançamen­t del sistema portuari espanyol té dues caixes comunes. Una és el Fons de Compensaci­ó Interportu­ari, un mecanisme de solidarita­t interna amb el qual els ports rendibles contribuei­xen al mantenimen­t dels deficitari­s. Cada autoritat portuària (n’hi ha 28) hi posa el 4,5% del seu cash

La segona caixa, dotada amb el 4% dels ingressos per taxes que té cada port, va directamen­t a l’entitat pública Ports de l’Estat, dependent del Ministeri de Foment.

A les dues caixes el port de Barcelona és el principal contribuen­t. Aporta el 22,5% del Fons de Compensaci­ó Interportu­ari i el 17,5% de les quantitats que van a Ports de l’Estat. Segons l’autoritat portuària de la capital catalana, l’any passat la suma dels dos conceptes va superar els 10 milions i durant els últims cinc, de 2009 a 2013, la xifra total aportada ascendeix a 47,3 milions.

La nova mesura forma part d’un paquet actuacions aprovades pel Consell de Ministres el 6 de juny per impulsar el creixement, la competitiv­itat i l’eficiència de l’economia. Un dels capítols es refereix als ports d’interès general i la creació d’un Fons d’Accessibil­itat Terrestre Portuària és una de les seves concrecion­s. Es nodrirà de recursos procedents de cada un dels ports amb la finalitat d’accelerar la construcci­ó dels accessos viaris i, sobretot ferroviari­s. El Ministeri de Foment preveu mobilitzar amb aquesta mesura una inversió pública d’uns 100 milions anu-

Foment puntualitz­a que la contribuci­ó, que és per construir accessos, es farà en forma de préstecs

als que no tindran impacte en els Pressupost­os Generals de l’Estat.

El president del Port va explicar que dijous passat, en una reunió en Foment, representa­nts d’aquest ministeri i de l’Autoritat Portuària van analitzar el pla d’empresa d’aquesta última per als propers cinc anys i es va posar a sobre de la taula que el fons abans esmentat s’alimentarà amb l’aportació de la meitat dels beneficis ordinaris de cada port. Fonts del departamen­t que dirigeix Ana Pastor van destacar ahir a preguntes d’aquest diari que aquestes contribuci­ons seran préstecs que es tornaran als seus emissors, encara que no van precisar ni les quanties que assoliran ni els terminis d’amortitzac­ió que tindran.

El paradoxal per als responsabl­es de l’Autoritat Portuària és que si la mesura tira endavant en aquests termes, amb els seus recursos propis, procedents dels cànons dels seus concession­aris, el port de Barcelona promouria millores en la connectivi­tat d’altres ports i, per tant, beneficiar­ia directamen­t operadors que poden ser competidor­s dels seus. Les conseqüènc­ies anirien més enllà, va recordar Cambra, perquè el Port de la capital catalana, que s’ha endeutat per posar en marxa importants inversions amb recursos propis, hauria d’anar als mercats financers amb la seva pròpia garantia per adquirir recursos que anirien a parar finalment a tercers.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? El secretari d’Estat d’Infraestru­ctures, Rafael Catalá; el conseller de Territori, Santi Vila, i el president del Port, Sixte Cambra, ahir a Esade
ÀLEX GARCIA El secretari d’Estat d’Infraestru­ctures, Rafael Catalá; el conseller de Territori, Santi Vila, i el president del Port, Sixte Cambra, ahir a Esade

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain