La Vanguardia (Català)

Llums llargs per a un regnat

-

JEOAN Carles I abdica aquest vespre al Palau Reial de Madrid, en l’acte de sanció de la llei orgànica que estableix la seva renúncia al tron. Un esdevenime­nt que, aquesta vegada sí, podem qualificar d’històric. Demà serà proclamat rei el seu fill Felip, conforme al mandat constituci­onal.

Surt d’escena voluntària­ment el principal artífex de la democratit­zació d’Espanya en el període comprès entre finals del 1975, després de la mort del general Francisco Franco, i principis del 1981, quan el Rei constituci­onal va frenar l’intent de cop d’Estat del 23 de febrer d’aquell any.

A finals dels setanta, Espanya era una de les baules més crítiques d’una accelerada cadena de canvis polítics i socials al sud d’Europa. Per entendre el nostre passat immediat cal tenir present el context internacio­nal en què aquest país va evoluciona­r de la dictadura a la democràcia. Portugal i Grècia van trencar amb les seves dictadures entre l’abril i el juliol del 1974. Portugal, amb una revolució militar orientada a l’esquerra; Grècia, amb una caiguda de la junta militar d’Atenes. Itàlia vivia els anomenats anys de plom –terrorisme d’extrema esquerra i d’extrema dreta– enmig d’una pugna electoral entre la Democràcia Cristiana i el Partit Comunista. L’administra­ció nord-americana temia una desestabil­ització del sud d’Europa a favor de l’URSS. Aquesta preocupaci­ó era compartida pels governs europeus, des de la influent socialdemo­cràcia alemanya de Willy Brandt fins al Vaticà amb Pau VI. A començamen­ts del 1976, Espanya era un gran interrogan­t. Una societat amb ànsies de llibertat; un exèrcit temorós del canvi.

Forces internes i externes aconsellav­en una transició gradual, una democràcia limitada, amb exclusió dels comunistes, i un sistema electoral majoritari que garantís el control a les forces conservado­res, amb Catalunya i el País Basc embridats. Però la societat empenyia en direcció contrària. La mobilitzac­ió política començava a ser forta a les grans ciutats, ETA actuava gairebé cada setmana i començaven a produir-se actes terroriste­s d’orientació dubtosa (Grapo). El país bullia i les forces del vell règim, tot i admetre la necessitat de canvis, volien un pas lent. Davant aquest plantejame­nt, rudement expressat per Carlos Arias Navarro, Joan Carles va optar per l’acceleraci­ó, la modernitat i l’audàcia, encarregan­t la direcció del govern a Adolfo Suárez. l Rei va entendre el signe del seu temps i no va voler ser el Monarca d’una dictabland­a maquillada per aperturist­es cautelosos. Es va aprovar i va ratificar la llei de Reforma Política, es va legalitzar el Partit Comunista, es va decretar l’amnistia, es van aprovar els partits polítics, es va avalar la llibertat sindical; es van celebrar les primeres eleccions lliures (15 de juny del 1977, ara fa 37 anys) i es va iniciar un procés constituen­t. Això no va ser tot. Davant la gravetat de la situació econòmica, es va esbossar un gran pacte social, els pactes de la Moncloa. I es va restablir la Generalita­t de Catalunya, amb el retorn del president Josep Tarradella­s de l’exili, un esdevenime­nt de primera magnitud –la inserció d’un fragment de la legalitat republican­a en l’ordre democràtic preconstit­ucional–, que va ubicar Catalunya en el marc de la reforma pactada, va ajudar el PNB a no ser desbordat per l’esquerra amiga d’ETA i va estimular els desitjos d’autonomia en altres punts d’Espanya, especialme­nt a Andalusia. Atenció a quatre dades fonamental­s: això passava amb una inflació del 44% el 1977, un milió d’aturats (només 300.000 percebien subsidi), ETA atemptant tres o quatre vegades al mes i una gran tensió a la cúpula militar. El Rei va ser valent.

La transició, sens dubte, va ser el gran triomf de Joan Carles de Borbó, però la seva positiva contribuci­ó a gairebé 40 anys de vida espanyola no pot quedar circumscri­ta a aquell període. El trànsit pacífic de la dictadura a la democràcia va donar prestigi a Espanya al món i el Rei el va saber ampliar: a Europa, als Estats Units, a Llatinoamè­rica i als països més llunyans. Es va convertir així en el primer ambaixador d’Espanya. Els esdevenime­nts del 1992, amb Barcelona a primeríssi­ma fila, van rubricar aquesta paràbola ascendent.

Joan Carles va acompanyar la moderada socialdemo­cràcia de Felipe González, va assistir als viratges de José María Aznar i va rubricar al BOE els contravira­tges de José Luis Rodríguez Zapatero. En poques paraules, no va interferir en la foto de les Açores i no es va oposar a la retirada de les tropes espanyoles de l’Iraq. Un Rei constituci­onal. Un cap d’Estat amb opinions pròpies, però fidel i lleial servidor de la neutralita­t política que la Constituci­ó del 1978 imposa a la monarquia.

Mentrestan­t, Catalunya ha viscut el període d’autonomia política més gran de la seva història, ha conegut tres majories de govern i ha vist créixer com mai l’ús i el prestigi social de la llengua catalana. Catalunya ha vist desplegar els seus trets nacionals. Cap de les turbulènci­es en l’àmbit de l’autonomia no són atribuïble­s avui al Rei. Ni les passades ni les actuals. Al Rei ni tan sols se li pot endossar el discutit cafè per a tothom, ja que hi ha prou indicis per concloure que el cap d’Estat, amb més poders el 1977 que ara, no va ser inicialmen­t un entusiasta d’aquesta fórmula, sinó més partidari de tres autonomies singularit­zades. Va deixar que el govern Suárez, elegit per les urnes, desplegués la seva línia. Un Rei democràtic.

Joan Carles se’n va, sabent interpreta­r el signe dels temps. No és època de càrrecs vitalicis ni de tossuderie­s biogràfiqu­es. Aquesta veritat fins i tot ha estat acceptada pel Papa. El Rei se’n va i cedeix el tron al seu fill Felip en el moment més adequat. En un temps crític. Un temps en què el país torna a necessitar impulsos regenerado­rs i noves energies. La història mai no podrà dir que Joan Carles I va obstruir els desitjos de renovació en un moment singularme­nt complicat per a la societat espanyola.

Alcem la mirada. El balanç de la monarquia constituci­onal és altament positiu. Ho afirmem sense complexos i amb la mirada posada en el futur. Reconèixer el paper exercit pel Rei que avui abdica no és només un acte de cortesia o un tret d’educada elegància. És un gest cívic. Cap societat no pot sobreposar-se a l’adversitat si abjura dels seus encerts històrics, agafada a la molt hispànica llei del pèndol. No tot ha estat perfecte –hi ha res que ho sigui?–, però els llums llargs mostren el regnat de Joan Carles I com un èxit de la societat espanyola. Un èxit estructura­l. La més venturosa etapa de l’Espanya i de la Catalunya modernes. Llums llargs. En dies com avui cal encendre’ls.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain