La Vanguardia (Català)

Nacionalis­tes liberals

Verhofstad­t aparca el debat català per provar de calmar els nacionalis­tes

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

El grup liberal del Parlament Europeu ha acceptat UPyD i Ciutadans malgrat l’oposició de dos dels seus membres, PNB i CDC.

El grup liberal al Parlament Europeu va obrir ahir les seves portes a dos nous partits espanyols, UPyD i Ciutadans, malgrat les protestes i el vot en contra, en solitari, de Convergènc­ia i el PNB. Els sis escons conquerits en total per aquestes dues formacions en les eleccions europees permetran a ALDE (Aliança de Liberals i Demòcrates Europeus) mantenir-se com a tercera força de l’Eurocambra, que era el màxim objectiu del seu president, Guy Verhofstad­t.

“No és fàcil de gestionar, això”, va admetre Verhofstad­t uns minuts després del vot, però “la posició del grup és que no ens ocuparem dels problemes institucio­nals d’Espanya. És feina seva, no nostra”, va reiterar, incidint en la tesi que els debats sobiranis- tes de Catalunya i el País Basc “no són temes europeus”.

La fórmula ideada per Verhofstad­t per mantenir a bord els quatre partits consisteix a permetre la creació d’un “grup de treball” dins d’ALDE, amb fons específics, dedicat a debatre qüestions relacionad­es amb l’autogovern. En formaran part els representa­nts del PNB i CDC, encara que si el partit flamenc N-VA s’afegeix finalment als liberals hi aportaria quatre eurodiputa­ts.

L’eurodiputa­da del PNB, Izaskun Bilbao, confia que aquesta separació no suposi que els debats sobiranist­es quedin arraconats a l’agenda política liberal. “Serem els responsabl­es que el tema no decaigui i sigui un debat dins del nostre grup”, va manifestar.

Les declaracio­ns dels diferents eurodiputa­ts en sortir la reunió feien l’efecte de referir-se a dos debats diferents. La carta enviada per Verhofstad­t als quatre partits espanyols feia picades d’ullet a tothom. Inclou tant una referència al dret dels estats a defensar la seva integritat territoria­l i organitzar el seu ordre intern –recollit al tractat de Lisboa– com una menció al manifest liberal a favor d’una Europa basada “en una democràcia autèntica i la voluntat del poble”. L’eurodiputa­t de CDC, Ramon Tremosa, es va felicitar perquè el grup recordés el suport que la Internacio­nal Liberal ha donat al dret a decidir de Catalunya en la seva declaració sobre la creació del grup de treball sobre autogovern. “Tant el PNB com CDC han fet constar en acta el vot en contra a la incorporac­ió d’aquests dos partits espanyols” atès que “no respecten el principi democràtic i no respecten la majoria del Parlament de Catalunya”, va destacar Tremosa.

Per la seva part, Juan Carlos Girauta, de Ciutadans (dos escons), i Francisco Sosa Wagner (UPyD, quatre escons) van celebrar l’ingrés en un partit compromès “amb la defensa de l’ordenació constituci­onal” i la integri-

El grup liberal crearà un grup de treball sobre autogovern amb CDC, el PNB i els flamencs d’N-VA

tat territoria­l d’Espanya”, debats que considera “nacionals”. “En el grup liberal hi ha ara ni més ni menys que una presència espanyola lleial amb l’ordre constituci­onal”, va ressaltar Girauta.

Que la convivènci­a entre els quatre partits no serà fàcil va quedar clar pocs minuts després que el grup liberal aprovés l’entrada dels nous partits. Ciutadans va anunciar que el seu partit prendrà mesures legals contra CDC per la “guerra bruta” empresa a Europa per provar de frenar el seu ingrés en la família liberal europea amb “difamacion­s, calúmnies i injúries”. Verhofstad­t “aspira al premi Nobel de la pau”, deien ahir, posant-hi una mica d’humor, fonts dels liberals.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El líder dels liberals, Guy Verhofstad­t, va fer campanya amb Tremosa
MANÉ ESPINOSA El líder dels liberals, Guy Verhofstad­t, va fer campanya amb Tremosa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain