La Vanguardia (Català)

Quinze morts en el segon atac d’al-xabaab a Kènia en dos dies

- NAIROBI Agències

En un segon atac terrorista en el termini de 24 hores, quinze persones van ser assassinad­es dilluns a la nit a la petita localitat keniana de Poromoko, situada al nord de Mombasa. Diumenge a la nit eren assassinat­s 49 habitants de Mpeketoni, a prop del centre turístic de Lamu. L’organitzac­ió terrorista somali Al-Xabaab va assumir l’autoria dels dos atacs. Tot i això, el president kenià, Uhuru Kenyatta, sorprenia ahir en assegurar que no es tractava d’Al-Xabaab sinó de “grups locals ben organitzat­s” que actuaven “per motius polítics”. Arran d’aquesta afirmació, l’oposició política va advertir del perill d’atiar odis ètnics envers la població d’origen somali al nord del país.

En un missatge enviat a la cadena Al-Jazira, Al-Xabaab afirmava que “l’atac de Mpeketoni va ser dut a terme en resposta a la continuada invasió militar –keniana– i ocupació de les nostres terres musulmanes i la matança de musulmans innocents a Somàlia”. Així mateix, en una emissió de ràdio el grup va afirmar que havia matat funcionari­s del Govern kenià i cristians.

Segons Matt Bryden, exresponsa­ble d’un grup de segui- ment de l’ONU a Somàlia, Al-Xabaab no s’ha atribuït mai atemptats que no hagi comès. Bryden va dir que els atacs “tenen la marca d’Al-Xabaab” i que “no hi ha hagut senyals de cap grup kenià que dugui a terme un atac a aquesta escala o amb aquestes tàctiques”.

Els testimonis dels superviven­ts de l’atac indiquen que els terroriste­s van anar casa per casa. Un comissari local, Benson Maisori, va dir que aparentmen­t els atacants de la nit de dilluns eren els mateixos que els del dia abans i que, igualment, havien degollat les seves víctimes o els havien disparat al cap diverses vegades.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain