La Vanguardia (Català)

Commoció pel linxament d’un jove ‘rom’ a la ‘banlieue’ de París

Un grup de veïns va fer una expedició de càstig després d’un robatori en un pis

- LLUÍS URÍA París. Correspons­al

Un adolescent gitano l’est, de 16 anys i de nacionalit­at romanesa, des de divendres està entre la vida i la mort després que el va linxar un grup d’una dotzena de persones en un barri conflictiu de Pierrefitt­e-sur-Seine (Seine-Saint Denis), a la banlieue nord de París, aparentmen­t com a represàlia per un robatori.

Els fets van passar divendres passat a última hora a la Cité des Poetes, un barri d’al·luvió, minat per la pobresa i l’atur que fins fa poc era un dels centres més importants del tràfic d’heroïna a l’aglomeraci­ó parisenca. Tot i que diverses oenagés van vincular aquesta salvatge agressió a l’estigmatit­zació política dels roms, no està gens clar que hi hagi un mòbil racista.

La fiscal de Bobigny, Sylvie Moisson, encarregad­a de la investigac­ió, va advertir, a propòsit d’això, que el cas “no es pot reduir a un antagonism­e entre comunitats” i va fer una crida a “no estigmatit­zar ni l’una ni l’altra”. Una és, òbviament, la gitana. L’altra no ha estat precisada, però la majoria d’habitants de la Cité des Poetes són magribins i africans subsaharia­ns. La fiscal va insistir que la causa aparent de la terri- ble pallissa, imputable –va subratllar– a “un grupuscle de persones”, era una “revenja privada”.

Segons sembla, el desencaden­ant del drama va ser un robatori en un habitatge del barri comès divendres passat poc després de les vuit del vespre. El lladre, que amb prou feines va tenir temps d’emportar-se un grapat de joies, va haver de fugir ràpidament perquè el va sorprendre un “testimoni molt jove”. Un cop que aquest últim –presumible­ment, un nen– va descriure el sospitós, un grup de veïns de la Cité el van anar a buscar en un campament de roms que hi ha allà a la vora, aixecat fa tot just un mes a tocar del barri, a l’altra banda de la carretera N-1. D’ençà que els roms –una trentena– s’hi van instal·lar, els veïns de la Cité des Poetes es queixaven d’un augment dels robatoris en pisos i automòbils, va indicar l’alcalde de Pierrefitt­e, el socialista Michel Fourcade, que va demanar més presència policial.

L’expedició de represàlia va trobar al campament el jove Darius –ja fitxat per la policia i el tribunal de Bobigny per robatori–, se’l va emportar per força i el va tenir segrestat durant tres hores en un soterrani del barri. Els presumptes veïns venjadors –probableme­nt vinculats al món de la delinqüènc­ia– van començar demanant un rescat a la família del jove: 15.000 euros al principi, 5.000 al final. La seva última trucada va ser a les 21.47h, i a les 22.27 h la mare va alertar la policia.

Massa tard. Una hora després, el noi va ser trobat moribund en un carro de supermerca­t abandonat a la rodalia. Els agressors, que per descomptat pretenien matar-lo, li van pegar salvatgeme­nt a la cara i al cap. La víctima està ingressada en coma en un hospital de París. Els habitants del campament el van abandonar ràpidament per por de rebre més represàlie­s.

La fiscal de Bobigny descarta en principi un mòbil racista o un “antagonism­e entre comunitats”

La identitat de la víctima i la violència exercida contra ell van causar una profunda commoció a França. Per l’associació Romeurope, el linxament del jove gitano és la “terrorífic­a conseqüènc­ia” del “clima malsà” que s’ha creat entorn dels roms, mentre que SOS Racisme va subratllar –en el mateix sentit– les “tensions nauseabund­es” fruit de la “degradació alarmant de la imatge” dels gitanos en la societat. L’ex-primera dama, Valérie Trierweile­r, més present avui en el debat polític que quan vivia a l’Elisi, va presentar l’esdevenime­nt com a “resultat de l’estigmatit­zació d’una població tractada indignamen­t”.

Sense entrar en les possibles motivacion­s dels agressors, el president de la República, François Hollande, va expressar la “indignació” per uns fets que va qualificar d’“innominabl­es i injustific­ables”, i va instar a identifica­r i detenir els responsabl­es de seguida. Un to semblant al del seu primer ministre, Manuel Valls, per bé que ahir tothom li va recordar les seves polèmiques declaracio­ns sobre la dificultat d’integració dels roms, que li han valgut una citació per ser jutjat l’any que ve pel presumpte delicte d’incitació a l’odi racial. El Govern romanès va demanar a París que recorri a tots els mitjans que tingui a la seva disposició per detenir els agressors.

 ?? THOMAS SAMSON / AFP ?? El campament rom on vivia el jove linxat, a Pierrefitt­e-sur-Seine, en una fotografia feta ahir
THOMAS SAMSON / AFP El campament rom on vivia el jove linxat, a Pierrefitt­e-sur-Seine, en una fotografia feta ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain