La Vanguardia (Català)

L’assassí era un fill secret

Resolt l’homicidi d’una adolescent italiana després de més de tres anys i 18.000 proves genètiques

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

Una infidelita­t matrimonia­l de fa més de 40 anys i un crim horrorós que es va cometre el 2010. D’una tacada, la policia italiana, amb l’ajuda decisiva de la ciència genètica, ha fet sortir a la llum dos fets vinculats entre si i que estaven destinats a romandre ocults per sempre en la ment dels protagonis­tes.

Més de tres anys i mig han passat fins que s’ha aclarit l’homicidi de Yara Gambirasio, una adolescent de 13 anys, encara una nena, que va desaparèix­er després de sortir del gimnàs, a prop de casa seva, en una localitat propera a Bèrgam, al nord del país. En van trobar el cadàver, amb cops i ganivetade­s, tres mesos després. L’assassí la va intentar violar. Van detenir un treballado­r marroquí. Va passar dos anys i mig a la presó fins que es va demostrar la seva completa innocència.

Les investigac­ions –que han costat gairebé 3 milions d’euros– van incloure la realitzaci­ó de proves d’ADN a 18.000 persones de la zona. La pista bona va arribar quan es va comprovar que els minúsculs rastres de sang deixats per l’homicida a la roba de la víctima tenien caracterís­tiques genètiques molt similars a les d’un conductor d’autobús, Giuseppe Guerinoni, mort el 1999. Ell, òbviament, no podia ser-ne l’assassí. Es van fer proves als fills legítims i als naturals (de fet, va ser l’anàlisi d’un d’aquests últims que va disparar l’alarma policial). Però l’ADN no s’hi corresponi­a del tot.

Van esbrinar que Guerinoni era un donjoan i van pensar que l’homicida havia de ser un altre fill extraconju­gal desconegut. Com el podien trobar? El camí era localitzar la mare. Es va fer una llista de 3.000 possibles dones. Després de centenars d’exàmens, finalment van trobar Ester Arzufi, de 67 anys, feliçment casada i mare de tres fills. Els dos primers, home i dona, són bessons. La policia va fer un seguiment de l’home, Massimo Giuseppe Bossetti, de 43 anys, paleta i pare de tres fills. Va comprovar que el seu mòbil era a la zona del crim quan es va cometre. Però faltava la dada definiti- va de l’ADN per verificar la identitat de qui la policia havia batejat com a desconegut 1.

Diumenge el van aturar en el que semblava un control rutinari d’alcoholèmi­a, encara que els agents en buscaven només la saliva. Poc després va arribar la confirmaci­ó. L’ADN era idèntic al de l’assassí. Dilluns el van detenir.

Massimo Giuseppe Bossetti i

L’ADN aclareix un crim i fa sortir a la llum una infidelita­t matrimonia­l de fa més de 40 anys

la seva germana bessona, Laura, van ser fruit de la relació extraconju­gal de la mare amb el conductor d’autobús, que també estava casat. El marit d’Arzufi mai no va saber que li havien posat aquestes banyes. Creia que els nens eren seus. Ella mai no li va confessar el secret. L’esclarimen­t de l’assassinat de Yara ha alleujat una mica la pena dels pares i ha destrossat, per partida doble, la família de l’homicida. Bossetti, un home fibrós, de cabell ros i ulls blaus, tenia penjada a Facebook una foto assegut en un sofà, amb un gat i dos gossets a la falda. Semblava inofensiu.

 ?? FACEBOOK / ANSA ?? L’assassí de Yara Gambirasio, Massimo Giuseppe Bossetti, tal com es presentava a Facebook
FACEBOOK / ANSA L’assassí de Yara Gambirasio, Massimo Giuseppe Bossetti, tal com es presentava a Facebook

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain