La Vanguardia (Català)

Kíev acusa Moscou de l’explosió en un gasoducte connectat a Europa

L’incident va passar en una província ucraïnesa lluny de la zona de conflicte

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Una canonada que porta gas natural rus a Europa va esclatar ahir a Ucraïna, i les alarmes es van encendre. La tercera guerra del gas, que va començar dilluns quan Rússia va decidir no enviar ni una gota més d’aquest combustibl­e a Ucraïna fins que no pagui el deute, fa témer que els subministr­aments als països europeus en quedin afectats. El Govern ucraïnès creu que va ser un atemptat i va apuntar a un “sabotatge rus”. Ucraïna acusa Rússia de donar suport als rebels prorussos a qui s’enfronta a l’est del país. Allà dos periodiste­s russos van morir durant un atac amb morters.

L’explosió es va produir a la tarda, al gasoducte Urengoi-Pomari-Ujgorod, la canonada més important de les que passen per Ucraïna i que subministr­en gas rus als països de la Unió Europea. Té en total 4.500 quilòmetre­s i comença a Sibèria. Una fuita o una despressur­ització haurien provocat l’explosió, segons les primeres investigac­ions. Què ho va poder causar és el que hauran d’aclarir les autoritats ucraïneses.

Va passar a la província de Poltava, al centre d’Ucraïna, i bastant allunyada del conflicte ar- mat de l’est, que des de l’abril té lloc a les províncies de Lugansk i Donetsk. Mirant un mapa, entre aquestes i Poltava encara hi ha les províncies de Khàrkiv i Dnipropetr­ovsk.

Segons la policia provincial, l’explosió va tenir lloc a un quart i cinc de tres de la tarda, en un tub que passa dos metres per sobre de terra. Diversos testimonis van indicar que abans de l’explosió van sentir dos cops secs, cosa que fa suposar a les autoritats la intervenci­ó humana, va assenyalar el ministre de l’Interior ucraïnès, Arsén Avàkov. “S’estan consideran­t diverses teories, inclo- ent-hi la principal: un acte de terrorisme”, va afegir. “El sabotatge del gasoducte és un altre intent de Rússia de desacredit­ar Ucraïna com a soci del gas”.

El Ministeri d’Energia va assenyalar, per la seva banda, que “no és el primer atemptat terrorista contra el sistema de transport de gas d’Ucraïna”. Al maig es van registrar dues explosions als gasoductes ucraïnesos, per bé que en aquells casos va passar a la regió occidental del país. Llavors es van trobar restes d’un element explosiu.

L’empresa subministr­adora, el gegant de l’energia rus Gazprom, i la ucraïnesa Ukrtransga­z –el monopoli estatal ucraïnès que s’encarrega del transport– van assegurar ahir que el flux cap a Europa no es va interrompr­e perquè hi havia una canonada paral·lela. Dilluns Gazprom va dei-

SEGONS KÍEV “El sabotatge és un intent de Rússia de desacredit­ar Ucraïna com a soci del gas” “UN ALTRE CRIM” Moscou culpa l’exèrcit ucraïnès de la mort de dos periodiste­s de la radiotelev­isió russa

xar d’enviar gas a Ucraïna després del fracàs de mes i mig de negociacio­ns. La russa només bomba als gasoductes ucraïnesos gas destinat al mercat europeu. La importador­a ucraïnesa Naftogaz no va pagar els 1.950 milions de dòlars en endarrerim­ents que li demanava la companyia russa per deixar l’aixeta oberta. Moscou no tornarà a enviar gas al seu veí fins que no satisfaci tot el deute, 4.458 milions de dòlars (3.292 milions d’euros). A més, després Gazprom només hi enviarà gas si Naftogaz l’hi paga per avançat.

Al front militar, dos periodiste­s russos van morir ahir mentre duien a terme la seva feina a Metalist, localitat vora Lugansk. Igor Korneliuk, reporter de la radiotelev­isió pública russa (VGTRK, segons les sigles originals) i el seu tècnic de so, Anton Voloixin, es van veure sorpresos per un atac amb morters de l’exèrcit ucraïnès contra els rebels prorussos.

Korneliuk, de 37 anys, que va patir ferides a l’abdomen, va ser traslladat a Lugansk i va morir poc després d’ingressar a l’hospital provincial. Voloixin va ser donat per desaparegu­t i més tard es va confirmar la seva mort. Es tracta del segon i el tercer periodiste­s morts des que va començar la crisi militar a l’est d’Ucraïna, a començamen­ts d’abril. Al maig el fotoperiod­ista italià Andrea Rocchelli i l’activista de drets humans rus Andrei Mirónov, que l’acompanyav­a, van morir víctimes de granades de morter a prop de Sloviansk.

Rússia, en un comunicat, va condemnar la mort dels informador­s i va dir que és “un altre crim de les forces armades ucraïneses”. “Exigim a les autoritats ucraïneses una investigac­ió objectiva i que castiguin els culpables”, deia el comunicat.

 ?? URKAINIAN EMERGENCY PRESS-SERVICE / AFP ?? Un cotxe de policia aparcat al costat d’un camp, mentre crema el gasoducte atacat ahir a Iskivtsi, a la comarca de Lokhvitski
URKAINIAN EMERGENCY PRESS-SERVICE / AFP Un cotxe de policia aparcat al costat d’un camp, mentre crema el gasoducte atacat ahir a Iskivtsi, a la comarca de Lokhvitski

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain