La Vanguardia (Català)

Caracas intenta implicar l’opositora Machado en un complot anti-maduro

La Fiscalia deixa lliure l’exdiputada després de vuit hores d’interrogat­ori Machado és l’única figura de l’oposició que continua en llibertat; els altres són a la presó o a l’exili

- ELISABET SABARTÉS Mèxic. Correspons­al

El règim veneçolà ha decidit, ara per ara, no imputar la dirigent opositora María Corina Machado, interrogad­a dilluns durant vuit hores per la Fiscalia General com a testimoni en la investigac­ió d’un presumpte pla per assassinar el president Nicolás Maduro.

Al final de la seva extensa declaració, l’exdiputada, a la qual el març passat la majoria chavista a l’Assemblea Nacional va retirar la investidur­a parlamentà­ria, va reiterar el que havia dit en arribar a les oficines del ministeri públic a Caracas: “Ha quedat més evident que mai que no hi ha cap element que puguin utilitzar per inculpar-me de cap delicte”.

Machado es va abstenir de donar detalls sobre l’interrogat­ori, argumentan­t que la llei l’hi impedeix. No obstant això, va explicar que la Fiscalia no va permetre als seus advocats presenciar la declaració i revisar l’expedient obert en contra seu. “No he tingut el dret més elemental, que és el dret a la defensa”, va precisar. Igualment, va denunciar haver rebut amenaces contra la seva vida i la de la seva família i va responsabi­litzar el president veneçolà de posar en perill els seus partidaris.

“Conscient del risc que representa donar la cara, em sento més ferma i decidida que mai per- què lluitarem fins a guanyar, conquerire­m la democràcia i la llibertat, va assegurar, per després condemnar el sistema de justícia veneçolà pel fet d’estar “sotmès i de genolls davant un règim que vol doblegar per la força tot un país”.

Maduro va assegurar el mes passat que les autoritats tenien proves que implicarie­n l’excongress­ista en un presumpte magnicidi i cop d’Estat en contra seu. Les presumptes proves les va aportar poc després l’alcalde de Caracas, el chavista Jorge Rodríguez, que va mostrar uns correus electrònic­s de caràcter conspira- dor, presumptam­ent escrits per Machado, la qual els va qualificar de “falsos”.

El presumpte complot involucra, segons l’entorn oficialist­a, diverses personalit­ats de l’oposició; una vintena han estat cridades a declarar i n’hi ha tres que són objecte d’una sol·licitud de recerca i captura reclamada per Veneçuela a la Interpol. Durant el seu primer any de govern, el president de Veneçuela ha denunciat uns cinc plans per posar fi a la seva vida. El seu predecesso­r en el càrrec, Hugo Chávez, en va arribar a descobrir més de setanta.

Arran de l’escomesa del Govern, l’exdiputada va demanar a l’Organitzac­ió d’Estats Americans (OEA) que protegeixi els seus drets civils, tot i que l’any passat el règim chavista es va desvincula­r del sistema interameri­cà de drets humans.

Aquests últims dies, María Corina Machado ha rebut cartes de suport dels expresiden­ts de Colòmbia Andrés Pastrana i Belisario Betancourt, i del Brasil, Fernando Henrique Cardoso, així com d’un grup de congressis­tes peruans. El suport de l’exterior es va fer sentir després que l’ex-legislador­a va presentar davant el ministeri públic del seu país una denúncia contra l’“alt cap polític” del règim pels presumptes delictes de “simu- lació de fet punible, difamació i injúria, falsificac­ió de documents, espionatge informàtic, instigació pública, violació de les llibertats polítiques i associació per delinquir”.

Machado –que va anar a la cita acompanyad­a d’un gran grup de seguidors, diputats no oficialist­es i personalit­ats de la cultura, els negocis i els mitjans de comunicaci­ó– és la figura més destacada que encara està en llibertat de l’ala opositora veneçolana que exigeix la renúncia immediata de Nicolás Maduro com a president. Alguns dels principals líders polítics i estudianti­ls que durant els darrers quatre mesos han encapçalat les protestes en demanda de la sortida anticipada del president i del seu Govern són a la presó o fora del país. La revolta civil ha deixat fins al moment 44 morts i més de tres mil detinguts.

 ?? MIGUEL GUTIÉRREZ / EFE ?? L’opositora veneçolana Maria Corina Machado, dilluns sortint de la Fiscalia a Caracas
MIGUEL GUTIÉRREZ / EFE L’opositora veneçolana Maria Corina Machado, dilluns sortint de la Fiscalia a Caracas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain