La Vanguardia (Català)

Santos aposta per una tercera via i allarga la mà a l’esquerra

Biden visita avui Santos per expressar el suport dels EUA al procés de pau amb les FARC i l’ELN

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Juan Manuel Santos vol rendibilit­zar el suport de l’esquerra a la seva reelecció en la presidènci­a de Colòmbia per construir una tercera via llatinoame­ricana. El mandatari conservado­r necessita situar-se en el centre de l’espectre polític perquè la negociació amb la guerrilla requerirà suports a dreta i esquerra.

Després de la seva victòria de diumenge, Santos insisteix que l’esquerrà Pol Democràtic (PD) té les portes obertes per entrar al seu govern, malgrat que la seva líder i excandidat­a presidenci­al, Clara López, ha declinat la invitació. “Si el dia de demà [els grups d’esquerra] volen entrar al govern, aquí també hi ha portes obertes”, va dir Santos en la seva primera roda de premsa.

No obstant això, López, que en la primera volta va aconseguir el 15% dels sufragis i diumenge va cridar a votar per Santos, havia reiterat a El Tiempo que el PD es mantindrà en l’oposició, encara que fent costat al procés de pau. “Hem dit al president Santos que el nostre suport no té res a veure amb una participac­ió en el seu govern, ni va ser un dels requisits per donar suport a la pau”, va declarar López.

La negociació amb les FARC i l’ELN, juntament amb els atacs que li dirigeix el seu antic mentor, l’expresiden­t Álvaro Uribe, han fet que Santos esgrimeixi una imatge progressis­ta, malgrat que forma part de la dreta tradiciona­l colombiana. Per fomentar aquest perfil centrista, el mandatari s’ha inventat una cimera de la tercera via, que se celebrarà l’1 de juliol a Cartagena de Indias, on ha convidat el que va ser principal exponent d’aquest ideal polític, l’ex-primer ministre britànic Tony Blair, però també quatre exlíders més: l’espanyol Felipe González, el brasiler Fernando Henrique Cardoso, el xilè Ricardo Lagos i el nord-americà Bill Clinton.

A més, el president Santos va anunciar que promourà una reforma per posar fi a la reelecció presidenci­al, a canvi d’ampliar el mandat actual de quatre anys a un únic període de govern de cinc o sis anys.

D’altra banda, el vicepresid­ent dels Estats Units, Joe Biden, visita avui Colòmbia per expressar a Santos el seu suport al procés de pau. “Per a ells [EUA] és molt important que aquest procés acabi, i acabi amb èxit”, va dir Santos, que va afegir que seria la manera de “tancar amb brillantor” el pla Colòmbia, pel qual fa tres lustres que Washington ajuda militarmen­t Bogotà contra les guerrilles.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain