La Vanguardia (Català)

El Senat dóna el suport definitiu a l’abdicació amb el 90% dels vots

El portaveu de CIU demana al futur rei que “faciliti el diàleg” amb Catalunya

- FERNANDO GARCÍA Madrid

El Senat va culminar ahir el vistiplau parlamenta­ri a la successió en ratificar definitiva­ment, amb el 90% dels vots, la llei d’Abdicació prèviament aprovada pel Congrés. En el debat, el PP va cridar a la concòrdia i a no reobrir debats ja superats; el PSOE i el PSC van proposar d’aprofitar l’“oportunita­t” del relleu reial per reformar la Constituci­ó i l’estructura territoria­l, i CiU va demanar al futur rei que “faciliti el diàleg” amb Catalunya.

La votació no va oferir sorpreses. Van dir sí a la llei un total de 233 dels 258 senadors que la van votar, la qual cosa representa un 90,3% dels sufragis emesos i un 87,6% dels 266 membres de la Cambra. Van votar-hi en contra cinc senadors –dos d’IU, dos d’ICV i un d’ERC– i n’hi va haver vint que es van abstenir: els tretze de CiU més els cinc del PNB i els dos de Coalició Canària.

El Govern va renunciar a la prerrogati­va de defensar la llei a l’inici del debat. Tots els grups de l’oposició van criticar aquest silenci, que es van prendre com un lleig a la institució. En descàrrec de l’Executiu, el vicepresid­ent de la Cambra, Juan José Lucas, va negar tal insolència i va adduir que Mariano Rajoy ja havia defensat prou la llei en el debat previ a la seva aprovació al Congrés. No obstant això, quatre ministres –els de Justícia, Treball, Sanitat i Cultura– van representa­r el Govern a la sessió.

Abans que la llei, es van debatre les tres propostes de veto presentade­s per IU, ICV i ERC, que, igual com a la Cambra Baixa, van reclamar un referèndum entre monarquia i república. Les tres iniciative­s van ser rebutjades amb prop del 90% de vots en contra.

En resposta als portaveus d’esquerra proponents dels vetos, que en el cas d’IU i ERC van vincular el regnat de Joan Carles I amb “la corrupció i la dictadura de Franco”, el senador popular José Manuel Barreiro va apel·lar a la “necessitat de consens, harmonia i concòrdia”; a la conveniènc­ia de “no reobrir debats d’altres èpoques” ni incidir en “diferèncie­s que fa més de quaranta anys que estan superades”; a “no desfer el que hem fet junts” en aquest temps.

Marcelino Iglesias, portaveu del PSOE, va dir que el seu grup votava a favor de la llei d’Abdicació “com a conseqüènc­ia lògica del nostre republican­isme, entès com a defensa de l’imperi de la llei sense dreceres”. Iglesias va apostar per reformar la Constituci­ó amb l’ànim de “revigoritz­arla” i donar peu “al temps nou que Espanya necessita per afrontar la crisi social, política, econòmica i territoria­l en què està immersa”.

Josep Lluís Cleries, el representa­nt de CiU, va demanar al futur monarca “sensibilit­at cap a Catalunya i, en concret, cap a la cita del 9 de novembre perquè la ciutadania de Catalunya exerceixi el seu dret a decidir”. També li va demanar que “faciliti el dià-

PSOE i PSC plantegen la successió com una “oportunita­t” per a la reforma territoria­l i constituci­onal

leg” entre el Govern espanyol i Catalunya, “avui inexistent”. Un diàleg “per parlar de tot des del respecte entre institucio­ns, a la democràcia i també a la dignitat del poble de Catalunya”. Per apuntalar la seva petició, el senador de Convergènc­ia va citar unes paraules en català que el llavors príncep Felip va pronunciar fa uns anys al Parlament: “Catalunya és la que els catalans volen que sigui”. Cleries va justificar l’abstenció del seu grup al·ludint a la consulta: “No oferirem un xec en blanc mentre se’ns nega el dret a decidir el nostre futur”, va argüir.

El senador del PSC i portaveu de l’Entesa, l’expresiden­t José Montilla, va considerar que la successió reial obre “una finestra d’oportunita­t” per emprendre un procés de reforma constituci­onal “urgent” que segons el seu parer ha d’incloure la reestructu­ració del sistema territoria­l.

 ?? DANI DUCH ?? Els senadors del PP van aplaudir efusivamen­t el resultat de la votació final
DANI DUCH Els senadors del PP van aplaudir efusivamen­t el resultat de la votació final

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain