La Vanguardia (Català)

Amics i veïns

Després de la proclamaci­ó, el rei Felip reorganitz­arà la Zarzuela i farà una minigira de presentaci­ó

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Madrid

Ni descans, ni vacances. Felip VI començarà les seves activitats l’endemà de la seva proclamaci­ó, malgrat que divendres vinent és pont a Madrid. El regnat s’iniciarà amb les activitats de despatx que inclouran la seva primera trobada amb el president del Govern, Mariano Rajoy. Al nou Rei li toca també procedir als primers canvis a l’organigram­a de la Zarzuela que suposaran el relleu de l’actual cap de la Casa del Rei, Rafael Spottorno, per Jaime Alfonsín, que des de fa 19 anys ha exercit com a cap de la Secretaria del Príncep.

El relleu en la direcció de l’Estat no és només una qüestió interna d’Espanya, ja que té repercussi­ons internacio­nals. Els nous Reis faran una minigira de presentaci­ó pels tres països veïns d’Espanya: Marroc, França i Portugal. Encara no està determinat l’ordre exacte però es tindrà en compte que el 14 de juliol França tanca per vacances i que el 29 de juny comença el Ramadà, fet que condiciona també el viatge a Rabat.

VISITES Els Reis viatjaran al Marroc, França i Portugal en les properes setmanes RELLEU Jaime Alfonsín substituir­à Rafael Spottorno com a cap de la Casa del Rei

En tot cas, aquestes visites, que poden ser qualificad­es de bon veïnatge, seran d’un dia de durada, el temps imprescind­ible per mantenir una trobada amb els respectius caps d’Estat i altres institucio­ns. Després de l’estiu, període que els Reis utilitzara­n per realitzar visites a diverses comunitats autònomes, està previst que el mes de setembre rei Felip es desplaci a Nova York per assistir a l’Assemblea General de les Nacions Unides. El Rei intervindr­à en la sessió d’obertura per donar suport a la candidatur­a d’Espanya a formar part del Consell de Seguretat durant el bienni 2015-2016 i el seu discurs serà el seu baptisme de foc en l’escena internacio­nal davant mandataris de tot el món inclòs el president dels Estats Units, Barack Obama amb qui es trobarà en el marc de l’ONU. Al desembre, el Rei assistirà a la Cimera Iberoameri­cana que aquest any se celebra a Veracruz (Mèxic), una trobada què l’any passat es va celebrar a Panamà i a la qual el príncep Felip va assistir com a oient en absència del seu pare, que va haver de ser operat de maluc. No es descarta que amb motiu d’aquestes dues cites –Assemblea de l’ONU i Cimera Iberoameri­cana– els Reis Felip i Letícia realitzin una visita oficial als Estats Units i Mèxic.

L’agenda del nou Rei, o millor dit, l’agenda de la Zarzuela, està ara mateix refent-se tenint en compte els compromiso­s adquirits pel Felip com a Príncep i els que hereta del seu pare, el rei Joan Carles. L’únic aspecte clar és que en les primeres setmanes i fins i tot durant el mes d’agost, els nous Reis volen posar en relleu que l’únic que canvia després del relleu és la multiplica­ció de la seva presència pública i institucio­nal. En els primers dies, Felip i Letícia ordenaran les seves audiències per marcar també quines són les seves prioritats, amb algun gest de proximitat amb col·lectius ciutadans.

Escrupolos­os amb els terminis del relleu, els actuals portaveus de la Zarzuela eviten avançar oficialmen­t les activitats del nou rei fins que, dijous vinent, s’hagi produït la proclamaci­ó. Des de fa diversos anys, tots els divendres s’avança l’agenda de la família reial especifica­nt l’activitat i el títol de les persones de la família reial assignades. Cortesos i legalistes, als actuals portaveus no els sembla adequat informar de què farà S.M. el Rei, tal com s’escriu a l’agenda que fa pública la Zarzuela, quan encara està en exercici Joan Carles.

Avui al migdia, Felip complirà amb el seu últim compromís com a príncep d’Astúries, abans d’assistir aquesta tarda al solemne acte de sanció de la llei d’Abdicació que posarà fi al regnat de Joan Carles I. El príncep d’Astúries s’acomiadarà del seu títol d’hereu participan­t, com a president d’honor, de la reunió del patronat del Reial Institut Elcano d’Estudis Internacio­nals i Estratègic­s. Aquest organisme es va crear el 2001 per servir de fòrum d’anàlisi i discussió sobre les relacions internacio­nals d’Espanya, una àrea imprescind­ible en les funcions del nou Rei.

 ??  ?? FONT:
Elaboració pròpia
FONT: Elaboració pròpia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain