La Vanguardia (Català)

Iceta suma suports entre els líders municipals del PSC

El dirigent socialista insta els crítics a presentar una candidatur­a alternativ­a

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

El pas endavant de Miquel Iceta per liderar el PSC, una decisió d’urgència després que Núria Parlon s’autoexclog­ués per sorpresa, comença a obtenir suports i guanyar musculatur­a. El veterà dirigent, cervell gris de l’etapa Montilla i bon coneixedor dels entrellats del PSC, va congregar ahir en un restaurant una representa­ció dels capitans municipals per exposar-los el seu projecte amb què aspira a convertir-se el 20 de juliol en nou primer secretari dels socialiste­s catalans.

La cita va ser en un reservat de Can Pau Torrents, a Sant Joan Despí, i van assistir-hi alguns dels pesos pesants del PSC: l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballestero­s; l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmón; el líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni; el primer secretari del Baix Llobregat, Antonio Poveda, i el primer secretari del par- tit a Girona, Juli Fernández.

La majoria d’aquests dirigents apostaven fins diumenge al matí per Parlon com a substituta de Pere Navarro, per la qual cosa la trobada d’ahir al migdia era decisiva per a la sort de la candidatur­a d’Iceta. Conscient d’això, ell es va comprometr­e a dissenyar una nova direcció de consens, que integri el màxim de sectors, corrents i sensibilit­ats, a afrontar amb “intel·ligència” i bo- nes dosis de mà esquerra el procés sobiranist­a –sense renunciar a la via federal–, i anar a poc a poc enfortint internamen­t el partit de cara a les municipals del 2015.

Així mateix, va deixar clar que el seu paper serà el de pilot de la transició socialista i en cap cas no es presentarà a unes eventuals primàries per ser el candidat a la Generalita­t.

Aquest compromís, l’experiènci­a que atresora –for- ma part de la direcció del PSC des del 1984– i els seus sòlids ponts de comunicaci­ó amb el PSOE van acabar per convèncer els presents al dinar, en un moment en què evitar un nou ridícul col·lectiu pren en el socialisme català la categoria d’obsessió.

Únicament Collboni va guardar certes distàncies i va afirmar que esperarà a veure si altres socialiste­s surten a la palestra i oficialit-

zen la seva candidatur­a abans de pronunciar-se.

No va ser aquest dinar amb els capitans territoria­ls, tot i això, l’única cita important per a Iceta. Unes hores després es va veure amb Raimon Obiols, una referència en el socialisme català i que conserva molta influència en els sectors crítics.

Obiols ha tingut un paper determinan­t en els últims mesos per evitar l’escissió dels crítics del PSC. Ara una de les possibilit­ats que es planteja Iceta és recuperar Obiols, que ha deixat l’Eurocambra des-

Elena anuncia avui si planta cara a Iceta o si Avancem abandona el PSC Iceta es reuneix amb Marín, Balmón, Collboni, Poveda, Ballestero­s i Obiols

prés del 25-M, i oferir-li un càrrec de rellevànci­a en la nova estructura del PSC.

Amb la majoria oficialist­a darrere seu –“ja no podem fer experiment­s”, assenyalav­a ahir un alcalde–, Iceta es va presentar davant els mitjans de comunicaci­ó per advertir a “qui esperi canvis en la línia política” del partit que “s’equivoquen”, ja que el PSC no es plantejarà canviar-la fins al congrés previst per al 2015.

Sí que va voler instar els sectors crítics, que l’han rebut en contra, que presentin la seva candidatur­a, la qual cosa ajudaria a legitimar internamen­t el guanyador de la votació que es durà a terme el 13 de juliol.

Aquest repte d’Iceta tenia com a principal destinatar­i Joan Ignasi Elena. El líder d’Avancem va estar reunit ahir amb els seus col·laboradors per analitzar quin camí seguir. Sobre la taula té dues possibilit­ats: trencar definitiva­ment amb el PSC i passar al grup mixt, possibilit­at que ja es va plantejar abans de la dimissió de Navarro; o enfrontar-se amb Iceta pel lideratge del PSC. Encara que per ferho tindria al davant una missió gairebé impossible: reunir abans de l’1 de juliol 2.000 avals de militants.

L’encarregat de respondre a Iceta va ser Jordi del Río, mà dreta d’Elena. “Iceta desafia els crítics! Òsties, no li pega, això del Far West. El 2011 va desafiar Navarro i el repte li va durar un quart d’hora. Per què?”, va escriure a Twitter.

En espera que Elena aclareixi avui el seu futur, es va postular com a líder del PSC Albert Aixalà. L’expresiden­t de la Fundació Campalans advoca per impulsar la refundació del partit.

 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ?? En campanya. Miquel Iceta va rebre dilluns a la tarda moltes mostres de suport i felicitaci­ó en conèixer-se la seva decisió de presentar-se per liderar el PSC. A la imatge rep l’abraçada del portaveu parlamenta­ri Maurici Lucena, davant l’atenta mirada...
ÀLEX GARCIA En campanya. Miquel Iceta va rebre dilluns a la tarda moltes mostres de suport i felicitaci­ó en conèixer-se la seva decisió de presentar-se per liderar el PSC. A la imatge rep l’abraçada del portaveu parlamenta­ri Maurici Lucena, davant l’atenta mirada...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain