La Vanguardia (Català)

Madina rectifica i sols admet consultes per a tot Espanya

El PSOE andalús adverteix que no es mourà “ni un mil·límetre”

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

L’aposta que Eduardo Madina va fer dilluns al matí per una consulta legal i pactada a Catalunya va entusiasma­r els seus seguidors al PSC –ahir mateix Esperança Esteve va fer públic el seu aval al diputat basc– en la mateixa mesura que va disgustar alguns dels seus suports a Extremadur­a o Astúries. De fet, i davant la polseguera interna que van despertar les seves paraules, Madina mateix es va afanyar a matisar el dilluns a la tarda, abans de celebrar un acte a Astúries –al qual també va assistir el president del Principat, Javier Fernández–, el que va qualificar de “malentès”. “El legal va en una direcció i el que pretén fer Mas és il·legal. Només hi ha possibilit­at de realitzar consultes que se situïn dins del marc constituci­onal; si hi ha d’haver reformes han de ser dins del marc constituci­onal”, va voler aclarir.

Madina, no obstant això, va intentar ahir tallar la polèmica en sec abans que continués estenent-se i posés plom a les ales de les seves aspiracion­s de liderar el PSOE. “Per evitar malentesos: les consultes legals que accepto són les que estan previstes a la Constituci­ó per al conjunt d’Espanya”, va anunciar a primera hora del matí. Així, si dilluns va fer un pas més enllà de la postura oficial del PSOE, ahir va plegar veles. En una jornada en què, precisamen­t, la seva campanya va discórrer per Càceres i Mèrida. El líder

Pedro Sánchez podria obtenir 2.000 avals més que Madina, segons pronostiqu­en ja alguns dirigents

dels socialiste­s extremenys, Guillermo Fernández Vara, malgrat donar suport a Madina, va advertir a més que la seva actitud és la de sempre, com al seu dia li va retreure al PSC: “Una part no pot decidir pel tot”.

I la federació andalusa de Susana Díaz, que concentra al 25% de la militància socialista, també va replicar a Madina, per boca de Francisco Conejo: “La nostra po- sició no ha canviat ni un mil·límetre. No defensarem cap iniciativa que se situï al marge de la Constituci­ó. Ho hem dit alt i clar”.

El principal adversari de Madina en la batalla pel lideratge del PSOE, Pedro Sánchez –ahir de campanya a València–, es va limitar a reafirmar la seva aposta per una reforma constituci­onal en clau federal que reordeni el model territoria­l i reconegui “la singularit­at, pluralitat i diversitat dels pobles d’Espanya” i contempli un nou sistema de finançamen­t. “I a partir d’allà, que hi hagi un referèndum per part de tots els espanyols”, va concloure.

A tot just deu dies perquè finalitzi el termini de recollida dels almenys 9.874 avals necessaris per convertir-se en candidats, hi ha qui assegura que Pedro Sánchez ja s’ha situat al capdavant, malgrat l’avantatge amb què partia Madina en ser més conegut. Fins i tot pronostiqu­en que Sánchez podria obtenir uns 2.000 avals més que Madina, a qui només veuen possible guanyar aquest primer assalt a Catalunya, Extremadur­a i Astúries. Però ningú no llança campanes al vol: “Això és molt llarg”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain