La Vanguardia (Català)

Mas vaticina “conflicte” si s’impedeix la consulta però confia que sigui “civilitzat”

El president inaugura la nova planta de Grifols en la visita llampec als EUA

- FRANCESC PEIRÓN Clayton. Enviat especial

El president Artur Mas va materialit­zar ahir el viatge llampec als Estats Units. Hi va arribar dilluns, va passar per Washington, es va desplaçar a Clayton (Carolina del Nord) i va tornar ahir per assistir a la proclamaci­ó del rei Felip VI. Poques hores que, tot i això, li van permetre formular “la metàfora Grifols” sobre el destí de Catalunya. I vaticinar que si el Govern impedeix de realitzar la consulta sobiranist­a del 9 de novembre, hi haurà “conflicte”, encara que ell procurarà que sigui “civilitzat”.

La catalana Grifols, creada el 1940, representa com poques això que es diu esperit emprenedor. Com va explicar el seu president, Víctor Grífols, al seu avi va fundar a Barcelona una empresa farmacèuti­ca tot just acabada la Guerra Civil i a l’inici de la Segona Guerra Mundial. “Això sí que eren crisis”, va subratllar. Van mirar a Amèrica. “Avui som l’empresa espanyola que més inverteix en els Estats Units, 7.000 milions de dòlars des del 2002. Tenim més de 10.000 empleats”, va proclamar.

Mas va elogiar la companyia. “Gaudeix de l’èxit perquè tenia un projecte, una forta determinac­ió de tirar endavant el seu projecte i una ment oberta per buscar nous objectius i assumir ris- cos”. Dit això, va considerar que entre Grifols i Catalunya “tenim certes similituds”. Va esmentar la forta determinac­ió, voluntat i una mentalitat oberta. “Víctor Grífols em va donar un consell –va afegir Mas–, em va dir que no temés les dificultat­s políti- ques ni els problemes econòmics, que enfrontés la situació i continués endavant, i això és el que intentem fer”,

Aquest consell el va escoltar el passat 3 d’abril, en una altra inauguraci­ó, aquesta a Parets del Vallès. Abans de pujar a l’escenari de Clayton, un envelat muntat per a la inauguraci­ó de la seva nova planta de fraccionam­ent de plasma, la més gran del món en el seu terreny, una inversió de 370 milions de dòlars (260 milions d’euros), Víctor Grífols va fer un aclariment a un grupet de perio- distes respecte a aquella jornada. Llavors va aconsellar a Mas “tiri endavant, no s’arronsi”. Aquesta vegada va replicar que la consulta del 9-N s’ha de celebrar “amb dignitat”, però va descartar que s’estigués pronuncian­t a favor de la independèn­cia. “Se’m va malinterpr­etar”, va dir.

Abans dels parlaments hi va haver un recorregut per les instal·lacions. L’ambaixador d’Espanya, Ramon Gil-Casares, va caminar al costat de Mas. I el va flanquejar en la “bilateral” que el president va mantenir amb el governador de Carolina del Nord, Patrick McCrory. Mas no va treure en la xerrada “privada” la qüestió del procés català i McCrory va enal-

MATISACIÓ DE GRÍFOLS L’empresari aclareix que no va demanar la independèn­cia sinó una “consulta digna” McCrory assenyala les similituds entre Carolina del Nord i Catalunya

tir en el seu discurs “les similituds” amb Catalunya. Aquesta zona de Carolina del Nord es coneix com el triangle de la investigac­ió i el desenvolup­ament, un pol tecnològic amb Raleigh (la capital), Chapel Hill i Durham.

Posat a matisar, l’amfitrió va insistir. Víctor Grífols va aconsellar invertir en els Estats Units. Resulta més fàcil que a Catalunya o a Espanya, on els inspectors europeus arriben un dia de Bèlgica i un altre de Malta, amb criteris diferents. “Aquí tot és més pragmàtic”, va afirmar. Tancat l’acte oficial, a Mas li va tocar contestar al ministre Margallo i a la seva sentència que la votació sobiranist­a tindria efectes catastròfi­cs. “Fan campanya pel no, però no ens deixen realitzar la consulta”, va indicar. Mas va insistir que “continuare­m endavant, diguin el que diguin”. I va vaticinar: “Si s’accepta que es voti, el conflicte s’evitarà. Si es nega, n’hi haurà. Si n’hi ha, procuraré que sigui civilitzat, desdramati­tzat, que tots ens expressem amb respecte, una cosa que de vegades trobo a faltar en les autoritats de l’Estat”.

 ?? RUBÉN MORENO ?? Mas al costat de Víctor Grífols durant la inauguraci­ó de la planta de Clayton (Carolina del Nord)
RUBÉN MORENO Mas al costat de Víctor Grífols durant la inauguraci­ó de la planta de Clayton (Carolina del Nord)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain