La Vanguardia (Català)

Homs denuncia “pressions” de l’estat a l’exterior contra el procés català

- JOSEP GISBERT BEATRIZ NAVARRO Barcelona / Brussel·les

“El Govern espanyol pressiona i coacciona institucio­ns de tot tipus perquè no ens puguem explicar”. Aquesta és la denúncia que va fer ahir el Govern, a través del seu portaveu, Francesc Homs, després de la suspensió d’un acte a Brussel·les relacionat amb el procés sobiranist­a de Catalunya que des del primer moment la Generalita­t va atribuir a l’acció del gabinet de Mariano Rajoy. “Sembla que els fa por que ens expliquem”, va lamentar el conseller de Presidènci­a, que va subratllar que els “agradaria trobar un tarannà democràtic en el Govern espanyol”, tot i reconèixer que en aquesta ocasió no tenien proves de què havia passat. “Hi ha hagut pressions, les trobem a tots els llocs, que consisteix­en a entorpir que ens puguem explicar”, va reblar.

L’acte era un debat, ahir, organitzat pel Center for European Policy Studies (CEPS), en el qual hi havia d’intervenir Carles Viver Pi-Sunyer, president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), amb una conferènci­a sobre les perspectiv­es de Catalunya de mantenir-se a la Unió Europea (UE) en el cas d’independit­zar-se d’Espanya. Dilluns a la nit, tot i això, l’organitzac­ió va informar el Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) –que també participav­a en la seva preparació– de la cancel·lació, fet que per al secretari general de l’òrgan en el que està representa­da la Generalita­t, Albert Royo, està clar a què s’ha degut: “Sabem que en ocasions anteriors el Govern espanyol ha intervingu­t davant els nostres socis per impedir que aquestes discussion­s tinguessin lloc”, va insinuar, malgrat admetre que “no en tenim proves”.

El CEPS, un dels laboratori­s d’idees més prestigios­os de Brussel·les, va rebutjar, en canvi, aquesta interpreta­ció, va negar “categòrica­ment que hi hagi hagut cap pressió per part del Govern espanyol” i va matisar que l’acte “ha estat ajornat, no cancel·lat”, perquè “el nostre objectiu és anunciar una data l’abans possible per mantenir el debat, que no defugim en absolut i ens sembla molt rellevant”. Un portaveu del think-tank va precisar que des del principi es va explicar a Diplocat que es buscaria un altre ponent que donés la rèplica a Carles Viver Pi-Sunyer perquè hi hagués una discussió jurídica sobre l’assumpte, però al final no havia estat possible trobar-lo.

Albert Royo va titllar de “molt sorprenent” que un òrgan “tan prestigiós i profession­al” com el CEPS faci canvis tan d’última hora i el president del CATN va acabar dictant la conferènci­a en una sala del centre internacio­nal de premsa de Brussel·les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain