La Vanguardia (Català)

Energia fotovoltai­ca per als cotxes

- P. ROURA, catedràtic de Física, Universita­t de Girona. Pere.roura@udg.cat Pere Roura

Llegíem, fa poc, una bona notícia per al medi ambient. Seat ha instal·lat un parc fotovoltai­c d’àrea equivalent a 40 camps de futbol. La producció anual –15 milions de kW– equival a un quart de l’energia que gasta en una línia de muntatge. Significa aquesta dada que, pel que fa a l’energia, ens apropem a una producció sostenible dels automòbils? Encara no.

L’impacte ambiental d’un producte s’ha d’analitzar tenint en compte tot el seu cicle de vida, “des del bressol fins a la tomba”. Aplicat a l’automòbil s’han d’avaluar les càrregues ambientals de la seva fabricació, les del seu ús i les del seu reciclatge quan es treu fora de circulació. Si es fa bé, la darrera etapa té un impacte menor i no la tindrem en compte.

Considerem, primer, la fabricació. L’activitat d’un fabricant de cotxes consisteix bàsicament en el muntatge del vehicle. Això requereix una quantitat d’energia molt petita comparada amb la de produir els materials. L’extracció dels metalls, la fusió i la deformació primària gasten una quantitat enorme d’energia. Per produir els metalls (principalm­ent acer) dels 300.000 cotxes que fabrica Seat en un any, faria falta un parc fotovoltai­c dues-centes vegades més extens que l’actual. Pel que fa a l’ús, hem de calcular l’energia del combustibl­e consumit durant la vida útil. Si de mitjana un cotxe recorre 200.000 km i el consum és de 5 litres cada 100 km, per aquest concepte caldria un parc dues mil vegades més gran.

El camí cap a la sostenibil­itat energètica encara és molt llarg. El fabricant el pot escurçar oferint cotxes més petits i de més baix consum. Els ciutadans, reclamant i comprant aquest tipus de cotxes i reduint els desplaçame­nts en vehicle privat. Si no, les bones intencions serviran, només, per perseguir el vent.

En aquest camí, l’Administra­ció hi té un paper molt important. Lamentable­ment, el Govern del PP vol cobrar per la producció d’energia renovable. Ens preguntem si la presència del ministre Fernández Díaz en l’acte de la inauguraci­ó era per celebrar la posada en marxa del parc o per comunicar al president (alemany) de Seat que, a la inversió feta, hi haurà de sumar mig milió d’euros cada any en peatge per l’energia produïda i consumida a la pròpia empresa. Dit d’una altra manera, que a Espanya el sol ha deixat de ser de franc.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain