La Vanguardia (Català)

L’examen de ‘mates’

-

Sóc mare d’un noi que ha fet el batxillera­t científic, i que la setmana passada es va presentar a les proves de selectivit­at. A l’examen de matemàtiqu­es, que era una de les seves assignatur­es específiqu­es, hi anava amb l’esperança de treure una bona nota, precisamen­t per estudiar Matemàtiqu­es a la UPC. Les bones notes en aquesta assignatur­a (una mitjana de 9,3 a segon de batxillera­t) li donaven certa confiança. Res més lluny del que va passar.

A mi em sembla que no és normal que un alumne que ha aprovat l’assignatur­a sense cap problema al batxillera­t no pugui passar l’examen de la selectivit­at. Què volem demostrar fent exàmens que ni els millors alumnes passen? Per què l’examen a Catalunya és molt més difícil que el d’al-

tres llocs de l’Estat? Per què sempre hi ha problemes amb l’examen de matemàtiqu­es?

Potser per això, a Change.org ja s’ha arribat a més de 9.000 firmes per demanar que es pugui repetir l’examen. Un examen tan complex no té sentit, i em sembla que no és just jugar amb el futur dels nostres alumnes.

ROSA MARIA B. JOVAL

Barcelona

Dissabte passat, Rafael Jorba ens apropava la figura i l’essència del pensament del filòsof francès Alain (“A propòsit d’Alain”, Internacio­nal, 14/VI/2014). Un escrit molt oportú i instructiu que ens descobreix un home dotat d’un profund esperit demòcrata i crític amb tot tipus de poder.

Les seves reflexions, extraordin­àriament lúcides, són ben actuals. La seva influència es deixà sentir en moltes persones, entre les quals, per exemple, Raymond Aron i Simone Weil, que van ser els seus alumnes. Precisamen­t aquesta última beu especialme­nt del pensament del seu mestre, sobretot en la seva primera etapa. És l’època en què Weil assumeix un fort compromís amb el pacifisme i la causa obrera, lluny de l’acció dels partits polítics. També la seva aposta amb els menys afavorits de la societat i amb el lliure pensament. Després de la seva mort, Albert Camus, un altre esperit insubornab­le, des de l’editorial Gallimard, en reivindicà la persona i l’obra.

Alain, Weil i Camus, pels quals acció i pensament eren indeslliga­bles, no van defugir mai el compromís ètic i moral, ni la causa per la llibertat i la justícia, avui encara del tot necessàrie­s.

DAVID SERRADOR

Vic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain