La Vanguardia (Català)

Tirana elecció

- Joana Bonet

Benvingut a la sobrecàrre­ga electoral. Perquè vosaltres no només heu de decidir constantme­nt entre te i cafè, pa integral, blanc o de sègol, paracetamo­l o ibuprofèn, sinó entre centenars de canals de televisió, milers de productes del supermerca­t o milions de finestres que podeu arribar a obrir a l’ordinador –i que van des de la recerca de feina fins a la de parella–. L’obsessió per triar forma part de la nostra configurac­ió identitàri­a, afavorida per un sistema que apel·la a la intel·ligència i a la responsabi­litat del consumidor elector, però també al consum de masses. Així mateix ens converteix en éssers més ansiosos i culpables, en no poder derivar responsabi­litats quan ens penedim del camí escollit. I el més crucial: assistim al final de la innocència, perquè no sigui que us cregueu que escolliu amb independèn­cia, “amos d’un mateix”. Un ancoratge que concentra des d’impulsos inconscien­ts fins a una pluja de missatges determinat­s per la pressió del medi acabarà condiciona­nt la vostra llibertat.

Es diu que escollir és descartar. I pensem que, en la major part de les ocasions, es tracta d’un dictat entre el sentit comú i les nostres preferènci­es. Una decisió convenient, raonada, informada, ens diem. O intuïtiva, quan el caos sotja i qualsevol argument sembla inservible. Els manuals d’autoajuda per elegir bé i evitar l’“impost mental i emocional” de l’error proliferen a les llibreries. Però la majoria d’aquests tractats de psicologia de butxaca aprofundei­xen en explicacio­ns sobre què ens passa en haver de decidir, mentre els seus consells per elegir bé no passen de quatre nocions elementals.

Després de dècades d’estudi científic sobre aquesta capacitat humana que ens ha divinitzat, un petit grup de filòsofs, teòrics legals i psicòlegs que estudien el terreny de la cultura insisteixe­n que les constants eleccions a les quals ens veiem forçats han arribat al punt de tiranitzar-nos. Un dels molts assajos sobre el tema, el recent Tyranny of choosing, de Renata Salecl, raona que la llibertat d’elegir i l’immens catàleg de possibilit­ats a què ens enfrontem no ens aporten “més felicitat o més justícia”. I la seva conclusió és que, o canviem el llenguatge neoliberal de l’elecció en el context del capitalism­e de mercat, o escollir serà una altra d’aquestes relíquies del passat que liquidarà el món emergent. Ara bé, no hi ha més supèrbia, ni sentiment de plenitud que sentir-se pagat d’un mateix per haver triat allò que porta acompanyan­t-nos des de fa temps, i encara no ens ha decebut. Sigui un perfum, la cafetera o el marit.

Es diu que escollir és descartar; i en la major part de les ocasions es tracta d’un dictat entre sentit comú i preferènci­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain