La Vanguardia (Català)

La política i el carrer

- Lluís Foix

Les manifestac­ions es repeteixen a tots els països de forma gairebé sistemàtic­a. En règims totalitari­s i en sistemes lliures. N’he vist en moltes ciutats britànique­s en contra de la política de Margaret Thatcher i el seu estira-i-arronsa sense concession­s amb els sindicats. Les vaig viure molt de prop a Buenos Aires quan la gran majoria d’argentins estava a favor de la invasió de les Malvines per la junta presidida per Leopoldo Galtieri.

Potser, les més nombroses i generalitz­ades que recordo les vaig contemplar a París, Roma, Bonn, Amsterdam i Londres amb motiu de la instal·lació de míssils de creuer a l’Europa Occidental per contrarest­ar el rearmament nuclear soviètic als països del Pacte de Varsòvia. Era la tardor del 1983.

Centenars de milers d’europeus van sortir al carrer per protestar contra una iniciativa que va proposar el socialdemò­crata Helmut Schmidt a Londres el 1979 i van acceptar després Ronald Reagan, Margaret Thatcher i la majoria de governs occidental­s. La pressió sobre la decisió transatlàn­tica va ser massiva als carrers de les grans ciutats europees. Però els governs van tirar endavant el seu pla i els partits favorables al que es va conèixer com la doble

resolució van revalidar els resultats en les eleccions següents.

No es pot menystenir la capacitat de la força del carrer per fer canviar o reivindica­r polítiques. El carrer, ben mirat, és el necessari últim reducte per advertir la política quan no resol les inquietuds i interessos més peremptori­s dels ciutadans. Les reivindica­cions de carrer a Barcelona han tingut aires reivindica­tius, festius o crítics contra els governs. En moltes ciutats espanyoles es va advertir Aznar del desacord a embarcar-se en la guerra de l’Iraq que tantes conseqüènc­ies funestes ha tingut i té per als angoixats iraquians.

El president del govern es va retratar a les Açores i ens va dir a tots allò de “creguin-me, hi ha armes de destrucció massiva a l’Iraq”. No s’ha disculpat del que va resultar una gran mentida.

Molts recordem les manifestac­ions del 1977, la de la condemna dels atemptats d’Hipercor, la de l’assassinat d’Ernest Lluch i les que es van celebrar l’11 de se- tembre del 2012 i la cadena humana que va unir festivamen­t centenars de milers de catalans des de la frontera francesa fins als límits amb el País Valencià.

La manifestac­ió que es prepara per al proper Onze de Setembre pot ser un altre èxit de la capacitat d’organitzac­ió i convocatòr­ia de l’Assemblea Nacional Catalana. Les conseqüènc­ies polítiques d’aquestes manifestac­ions no solen ser unànimes, com es va demostrar en les eleccions del 25 de novembre del 2012 i fa poc en les europees.

He rellegit una de les cròniques que el periodista Manuel Chaves Nogales va publicar al diari Ahora de Madrid el 3 de març del 1936 en què donava compte del retorn del president Lluís Companys del penal d’El Puerto de Santa María. Les eleccions del 16 de febrer les va guanyar el Front Popular i es van esborrar tots els efectes penals del cop de Companys a la República Federal Espanyola, el 6 d’octubre del 1934. Un milió de persones als car- rers. Ni un sol guàrdia. L’espectacle era bonic. Després d’aquest inici de crònica, continua Chaves: “He recorregut el trajecte que hi ha des de Castelldef­els fins al Palau de la Generalita­t, al costat del cotxe descobert i cobert de flors en què tornava del presidi el president de la Generalita­t de Catalunya, l’honorable senyor Lluís Companys, una mica envellit, embotit en un abric insignific­ant, un mocador de seda al coll i sobre la testa demacrada, com la d’un sant Sebastià laic, una pintoresca petita boina, la mateixa que es va posar aquella matinada que se’l van emportar de Barcelona entre guàrdies civils per endurse’l al penal...”.

Chaves descriu que aquella tarda, en un dels locals en què es reunia la burgesia barcelonin­a per consumir pastissets de nata, es deia que la desfilada havia estat impression­ant i revelava la gran força espiritual del poble català, que l’entusiasme­n aquestes grans parades de la ciutadania.

Però potser entre manifestac­ió i manifestac­ió, acabava el periodista sevillà, “algú hauria de preocupar-se d’omplir el temps amb una tasca que potser no és del tot supèrflua: la de governar, la d’administra­r, la de fer pel poble alguna cosa més que oferir-li ocasió i pretext per a aquests enlluernad­ors espectacle­s”.

Continuara­n les manifestac­ions i podem preparar-nos a veure magnífique­s concentrac­ions a favor del dret a decidir que no té paral·lelismes en cap ordenament jurídic o polític democràtic. Existeix el dret d’autodeterm­inació o d’independèn­cia, que és l’objectiu buscat per les dues preguntes confuses i correlativ­es proposades pel president Artur Mas.

Tot això ha de respondre a un pacte polític que pot tenir suport multitudin­ari als carrers o no tenir-ne. La política també es basa en la garantia dels actes jurídics. Necessita el nostre temps, deia Isaiah Berlin, menys ardor messiànic, més escepticis­me culte, més tolerància amb les idiosincrà­sies, mesures ad hoc més freqüents per aconseguir els objectius en un futur previsible, més espai perquè els individus i les minories trobin resposta entre la majoria a les seves finalitats personals i col·lectives. Un partit mai no té tota la raó, per això és un partit. I a Catalunya n’hi ha molts.

 ?? ÓSCAR ASTROMUJOF­F ??
ÓSCAR ASTROMUJOF­F

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain