La Vanguardia (Català)

Desxifrar el futur

La Fundació BBVA lliura els seus premis i destaca el canvi climàtic i les desigualta­ts com a grans reptes

- CELESTE LÓPEZ Madrid

La ciència, en la seva concepció més àmplia, intenta desxifrar el futur i anticipar solucions a problemes ja existents o venidors. I aquesta ciència, personific­ada en investigad­ors de vuit camps, va ser ahir homenatjad­a a Madrid. Aquest toc d’alerta arriba en un moment decisiu, en què les retallades en uns països i la manca de suport en d’altres amenacen unes recerques vitals per endinsar-se amb dignitat en el segle XXI i oferir un futur menys incert a les generacion­s que han de venir.

Deu científics i creadors van rebre ahir els premis Fundació BBVA Fronteres del Coneixemen­t de la mà del seu president, Francisco González, que va aprofitar l’ocasió per assenyalar que, davant la pèrdua actual de confiança institucio­nal, la comunitat científica representa valors a

CHRISTOPHE­R FIELD “Hem de deixar d’utilitzar l’atmosfera com si fos un abocador” EDUCACIÓ INFANTIL “És possible dominar la lectura i resoldre problemes amb un cost baix”

què tots els ciutadans han d’aspirar. Tot i això, va reconèixer que els científics manquen d’una visibilita­t social similar a la seva contribuci­ó a la societat: “És una paradoxa que el públic valori i confiï en la ciència, però alhora siguin molt pocs els científics coneguts per la població”. Aquests premis “volen posar fi” a aquest contrasent­it.

Els guardons –la primera edició va ser el 2008– reconeixen contribuci­ons que amplien de manera significat­iva el coneixemen­t científic i la creació artística i aporten respostes a dos dels principals reptes globals del nostre temps, el canvi climàtic i el desenvolup­ament d’àmplies àrees del planeta.

Una de les estrelles d’aquests premis Fronteres del Coneixemen­t (vuit categories i deu premiats) és el biòleg Christophe­r Field, copresiden­t del grup de treball II del Panel Intergover­namental sobre Canvi Climàtic (IPCC), que acaba d’emetre el seu últim informe sobre l’impacte, adaptació i vulnerabil­itat de l’escalfamen­t del planeta. Un informe clar i demolidor que insta els governs a actuar immediatam­ent davant el canvi climàtic, entre els quals Espanya, on la pujada de les temperatur­es amenaça de destruir la costa, fer que augmentin els incendis i cronificar i agreujar la sequera.

Field, en el seu discurs d’agraïment pel premi en la categoria de canvi climàtic, va afirmar que “la direcció necessària del canvi és clara, hem de deixar d’utilitzar l’atmosfera com un abocador per forjar una nova aliança amb la natura, i construir una riquesa a llarg termini basada en la comprensió i el respecte a les funcions de la terra, a les seves possibilit­ats i límits”.

Marvin Minsky, premi en tecnologia de la informació i la comunicaci­ó, va destacar la impor- tància de la recerca bàsica i va apuntar que “la investigac­ió continua necessitan­t ordinadors més intel·ligents que ajudin a comprendre el cervell i ensenyin com s’aprèn a pensar i a sentir”. Aquest matemàtic de 87 anys, considerat el pare de la intel·ligència artificial, està convençut que es construira­n màquines almenys tan intel·ligents com l’ésser humà. En una roda de premsa celebrada dilluns, Minsky va mostrar el seu costat més reivindica­tiu en demanar que s’inverteixi més en investigad­ors joves i que aquests puguin fer més projectes a llarg termini (actualment es formen contractes d’entre 1 i 3 anys) per al desenvolup­ament d’aquest camp.

Per al guardonat en biomedicin­a per les seves contribuci­ons a l’àrea de l’epigenètic­a, Adrian Bird, el següent pas, després de les seves recerques amb una malaltia de l’espectre autista com el trastorn de Rett, és trobar-hi una teràpia eficaç. “El nostre somni és fer del trastorn de Rett el primer trastorn de tipus autista amb possibilit­at de cura”.

L’economista israelià Elhanan Helpman, premi en economia, finances i gestió d’empreses, va centrar el discurs en les desigualta­ts que han crescut al món malgrat l’augment de la riquesa:

MARVIN MINSKY “S’ha d’invertir més en investigad­ors joves i en projectes llargs” ADRIAN BIRD “Somiem fer del trastorn de Rett el primer trastorn autista amb cura”

“Vivim una època en què el creixement econòmic ha tret milions de persones de la pobresa extrema, però, tot i això, la desigualta­t ha augmentant a molts països. Comprendre aquests resultats i el paper que la integració del comerç exerceix en la seva configurac­ió és un repte de primera magnitud per a tots els economiste­s”.

En el camp social, Madhav Chavan, director de Pratham (oenagé premiada per millorar l’educació de milions de nens desfavorit­s de l’Índia), va donar les gràcies “per dir al món que l’educació bàsica també és una frontera del coneixemen­t”. “La nostra fórmula és molt senzilla: simplifica­r l’avaluació, fixar metes assequible­s i augmentar la motivació. Avui podem afirmar que la meta que tots els nens accedeixin a la lectura comprensiv­a i resolguin problemes matemàtics és assequible i a un cost raonable”. És a dir, no hi ha excuses per no donar educació als nens. Entre tant de científic, va ser un músic, Steve Reich, qui va mostrar satisfacci­ó per “ser premiat per participar en el desenvolup­ament mundial del coneixemen­t humà”.

 ??  ??
 ?? GETTY IMAGES ??
GETTY IMAGES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain