La Vanguardia (Català)

Carrera de rècord

TONY GWYNN (1960-2014) Jugador de beisbol

-

Les xifres de la seva carrera com a jugador de beisbol als Estats Units eren impression­ants. Tony Gwynn va guanyar vuit campionats de la Lliga Nacional de batedors, tot un rècord, a més d’haver estat Guant d’Or. Quinze vegades va ser elegit per a l’All Star, i va entrar al Hall de la Fama del Beisbol el 2007. Les lesions de genoll l’havien apartat del joc en el San Diego Padres, en el qual va transcórre­r la seva carrera com a jugador, però va ser el càncer de boca el que el va apartar de la seva carrera d’entrenador del San Diego State University. I finalment el va matar dilluns passat als 54 anys. Durant vint anys de carrera esportiva no havia deixat de mastegar tabac, especialme­nt durant els partits.

La mort de Gwynn tan d’hora ha donat peu a posar sobre la taula els riscos, tantes vegades ignorats, de mastegar tabac. Aquesta pràctica està molt estesa en el beisbol, un dels esports amb més seguidors als Estats Units.

El tabac mastegat és tan perillós com el tabac fumat, encara que no és percebut així en un país en què el percentatg­e de fumadors baixa, però el dels qui masteguen tabac no.

El problema afegit que planteja el consum de tabac no fumat és que el càncer que provoca no es pot detectar fins que ha passat a altres òrgans, com els nòduls limfàtics del coll. El 75% dels pacients diagnostic­ats amb càncer oral al voltant dels cinquanta anys als Estats Units

Gwynn va morir d’un càncer oral que es vincula a l’hàbit dels beisbolist­es de mastegar tabac

han estat mastegador­s de tabac.

Joe Garagiola, que va ser catcher de les lligues principals i comentador de beisbol, sempre va estar en contra del consum de tabac. “Sense fum no significa inofensiu”, va declarar Garagiola, que advoca per la prohibició total del que anomena el “tabac escopit”. / Redacció

 ?? REUTERS ??
REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain