La Vanguardia (Català)

Desconnexi­ó hispana

Les universita­ts catalanes, valoren la capitalita­t barcelonin­a del boom?

- JOSEP MASSOT Barcelona

Els escriptors hispanoame­ricans han mantingut amb Barcelona una relació antiga que va viure un dels seus moments culminants als anys seixanta, els anys del boom, amb l’emergència d’editorials de vell encuny, com Seix Barral, i de nova creació, com Anagrama, Tusquets o Lumen. Les universita­ts catalanes, han donat continuïta­t acadèmica a una relació d’anada i tornada, que té el seu ressò en l’acollida als països hispanoame­ricans de l’exili català?

Carme Riera, professora de Literatura Espanyola a la Universita­t Autònoma de Barcelona, diu que “el boom va ser un esdevenime­nt tan important per a la ciutat que l’any 2005 vam intentar crear una càtedra Iberoamèri­ca i per això vam iniciar converses amb l’Ajuntament de Barcelona i editorials com Planeta, Santillana i RBA perquè ens ajudessin a crear-la i finançar-la, però la crisi va concloure el projecte”. La càtedra hauria inclòs autors anteriors al boom, com Rubén Darío o José María Vargas Vila. “Era –diu– una oportunita­t per reivindica­r la internacio­nalitat de Barcelona”.

Joaquín Marco, ara catedràtic emèrit de la Universita­t de Barcelona i que va ser dels primers crítics a ressenyar les novel·les dels escriptors del boom, comenta que “la universita­t i les editorials barcelonin­es van desentelar un paper molt important en l’estudi i la promoció de les narratives llatinoame­ricanes, però va ser una història que no va acabar bé. A les universita­ts els estudis de literatura llatinoame­ricana s’inclouen dins de la literatura espanyola. Avui, tal com estan les universita­ts, pensar en la possibilit­at que se’n creï una d’específica és una utopia. Encara que el paper de les editorials i la seva repercussi­ó ha baixat, sí que hi hauria d’haver una continuïta­t, perquè a la ciutat hi viuen bons autors llatinoame­ricans. L’últim congrés internacio­nal de literatura iberoameri­cana a Barcelona el vam fer el 1992”.

Javier Aparicio, professor de Literatura Comparada i delegat de cultura de la Universita­t Pompeu Fabra, considera que “Barcelona hauria de convocar algun acte important sobre els autors del boom i crec que s’hauria de fer de manera conjunta amb totes les grans universita­ts”.

Fernando Valls, professor de Literatura Espanyola Contemporà­nia a la UAB, té una altra visió. “Em consta –diu– que a les universita­ts s’han estudiat i llegit sempre els autors de l’anomenat boom en les classes de Literatura Hispanoame­ricana. Però en les de literatura espanyola és impossible estudiar la narrativa dels seixanta i setanta parlar d’aquests autors que tant van influir en l’ambició dels nostres narradors i en el prestigi del relat, del conte. I sens dubte que s’ha de continuar fent,

CARME RIERA “El 2005 vam intentar crear una càtedra iberoameri­cana” JOAQUÍN MARCO “La història de Barcelona i el boom llatinoame­ricà no acaba bé” FERNANDO VALLS “Bolaño, Fresán, Villoro o Juan Gabriel Vásquez donen continuïta­t”

no només per la seva vinculació a la ciutat, sobretot de Vargas Llosa i García Márquez, però també de José Donoso, sinó per la importànci­a capital de la seva obra. En els últims anys han tingut continuïta­t, per la vinculació de Bolaño, Fresán, Villoro o Juan Gabriel Vásquez amb Barcelona”. “Fa uns anys –comenta– es va fer a Barcelona, entre diverses universita­ts, un màster de cultura llatinoame­ricana que crec que no va poder continuar per falta d’estudiants, els quals cada vegada –i ho dic en sentit pejoratiu– tenen més sentit pràctic. El que importa és el prestigi canònic –i aquest està assentat, és indiscutib­le, a la qual cosa ha contribuït el treball acadèmic–, i l’interès dels lectors, que em sembla que mai no ha decaigut”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain