La Vanguardia (Català)

Pedagogia col·lectiva

- Jordi Balló

La pedagogia col·lectiva dóna noves lliçons, i tothom hi té alguna cosa a aprendre

De totes les formes experiment­als de transmissi­ó creativa, la més interessan­t és la que es planteja com a resultat d’un treball col·lectiu capaç d’extreure dels seus propis intercanvi­s una obra de creació singular, que és de tots i de cadascú.

Abans, aquest tipus d’obres de molta gent havien de pagar el preu de la generalitz­ació: semblava que l’anonimat relatiu dels seus autors era un obstacle per a una cal·ligrafia forta i profunda. Ara això està canviant, i Catalunya n’és pionera. Ara mateix hi ha dues experiènci­es en marxa que em semblen especialme­nt reveladore­s.

Una, que debuta, se centra a la sala Beckett, que ha tirat endavant una proposta d’un grup de joves decidits a crear una dinàmica oberta: es tracta de preparar obres de teatre amb nous dramaturgs i actors menors de 30 anys, que aniran canviant, seguint el model d’experiènci­es berlineses. Em van convidar a l’acte inaugural d’aquesta proposta, quan tanta gent va respondre a la primera convocatòr­ia oberta, i va ser una experiènci­a d’entusiasme: la sala plena de joves que volien fer teatre i que acceptaven les regles del joc. Només una petita part dels presents entraria a la primera convocatòr­ia, però podien participar en les següents, perquè allò no era un grup tancat, sinó una dinàmica que la Beckett acollia com a model de continuïta­t. Aquest dijous s’estrena a la sala de Gràcia la primera d’aquestes obres que són alhora singulars i col·lectives: Els malnascuts.

La segona experiènci­a no és d’ara, però continua essent un dels puntals de la pedagogia col·lectiva al nostre país. Es tracta de la presentaci­ó anual dels films curts realitzats en el marc de la iniciativa Cinema en curs per estudiants d’algunes escoles públiques i instituts de Catalunya (i també de Madrid i de Galícia). Aquest projecte fundador està dirigit per l’associació A Bao A Qu, i el resultat de les obres, que es poden consultar al web, és increïble.

Sense cap mena de paternalis­me podem dir que retraten de manera precisa, vibrant, competent i emocionant el punt de vista dels més joves i les seves dificultat­s d’integració, creant imatges potentíssi­mes (una noia sola a la nit travessant un pont, una altra interrogan­t-se davant la platja, una altra en un ascensor transparen­t sobre la ciutat...). Imatges de solitud i de conflicte que ens transmeten una visió de l’escola pública com a espai moral, de la dificultat d’adaptació dels seus protagonis­tes, molt més reveladore­s que hores i hores de televisió convencion­al.

També serveixen per descobrir el passat: en un documental sobre Bellvitge, fet per alumnes de l’institut del barri, es pregunta als avis com van aconseguir millorar-lo a partir de l’associacio­nisme. Aquest film en concret acaba amb una sèrie de primers plans de veïns de Bellvitge enmig de la ciutat amb una sinceritat tan extraordin­ària que converteix­en en ridículs els mateixos plans que en el programa Caràcter del Canal 33 ens parlen d’una imatge publicitàr­ia de Barcelona.

La pedagogia col·lectiva dóna noves lliçons, i tothom hi té alguna cosa a aprendre.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain