La Vanguardia (Català)

Barcelona, 1701-1713

- JAUME RADIGALES

La Real Cámara Director: Emilio Moreno Solista: Raquel Andueza Obres de: Caldara, Astorga, Milans i Godayol, Valls, Albononi, Porsile i Desmazures Lloc i data: Palau de la Música (16/VI/2014)

A l’entorn del tricentena­ri de la desfeta catalana a mans de les tropes borbònique­s s’està vivint una vida cultural que ens permet, entre d’altres, descobrir el repertori musical de la cort de l’arxiduc Carles d’Àustria quan es va haver traslladat a Barcelona amb aspiracion­s dinàstique­s. Ja hem pogut gaudir de diverses sessions en què hom pot retrobar-se amb una vida musical molt activa gràcies al bon gust del noble austríac, que va saber destriar el bo i millor d’una música procedent en gran mesura d’Itàlia. Antonio Caldara és un d’aquells grans noms, però tampoc hem de menystenir els nostrats Francesc Valls o Tomàs Milans i Godayol. Ells van ser, amb d’altres ben selecciona­ts, els protagonis­tes de la tarda de dilluns al Palau, amb obres escrites o escoltades a Barcelona entre el 1701 i el 1713.

Mig aforament per a un concert de qualitat, gràcies a l’agrupació que dirigeix Emilio Moreno. La Real Cámara, formada aquest cop per sis músics, va desplegar un seguit d’obertures, suites, motets i àries amb el protagonis­me de la veu humana, en aquest cas personific­at en una Raquel Andueza pletòrica. La soprano navarresa uneix simpatia i expressivi­tat; musicalita­t i elegància; tècnica depurada i bon gust. Ben compenetra­da amb un conjunt instrument­al d’entrades no perfectes però sí amb desenvolup­aments ben portats i cura en el fraseig, Andueza ens va permetre gaudir del preciosism­e d’un belcanto incipient, de ressonànci­es imitatives i d’agilitats vertiginos­es. Excel·lent oportunita­t per apropar-nos a una Barcelona rica, culta, lliure i feliç que, després d’aquell miratge, va caure en un dels pitjors malsons de la seva història.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain