La Vanguardia (Català)

Aigua beneita per derrotar el foc

La pluja ajuda a controlar l’incendi de Tivissa

- ESTEVE GIRALT L’ametlla de Mar

L’esforç incansable dels bombers per contenir per terra i des de l’aire l’incendi que des de diumenge cremava sense control a la serra de Tivissa (Ribera d’Ebre), originat per l’impacte d’un llamp, va trobar finalment la recompensa. I també va caure del cel. La pluja, que va fer acte de presència ahir a la tarda i l’estratègia dels comandamen­ts operatius van permetre minimitzar el potencial devastador d’un foc extraordin­ari per la inaccessib­ilitat del terreny afectat i perquè bufava un vent molt canviant.

Les flames havien calcinat, al tancament d’aquesta edició, més de 900 hectàrees de pi blanc i bardisses en un espai natural protegit.

Gairebé mig centenar de veïns continuave­n desallotja­ts per precaució d’una trentena de cases aïllades. Les flames no van arribar a cap habitatge, segons l’últim balanç dels Bombers. Els equips d’extinció van donar per estabilitz­at l’avanç del foc al vespre.

“Quan tens mig centenar d’hectàrees cremades, per a un alcalde és molt difícil renunciar a 600 hectàrees, però és el que s’havia de fer”, va destacar Jordi Jardí (CiU), alcalde de Tivissa, alleujat i emocionat després d’haver temut el pitjor.

“Hem dedicat tots els esforços al flanc més actiu per evitar que en lloc de 800 fossin 5.000 hectàrees les afectades; per tant, no és una derrota, és una victòria”, va argumentar Agustí Gatell, cap d’intervenci­ó dels bombers en l’incendi.

Els esforços dels bombers es van centrar per terra a confinar el perímetre de l’incendi per intentar evitar la propagació del front més actiu del foc, més enllà del barranc de les Fogasses. en aquest punt es van dur a terme manualment i amb l’ajuda de maquinària pesant, alguns tallafocs, a més d’obrir camins per fer possible l’accés dels camions dels bombers. Si hagués arribat a superar aquest punt, l’incendi hauria entrat en una nova dimensió, amb la possibilit­at de calcinar 2.000 hectàrees de massa forestal més fins a arribar a les proximitat­s del nucli de Tivissa.

L’estratègia que van desplegar els bombers, amb 60 vehicles ter- restres i 16 mitjans aeris mobilitzat­s des de dilluns, tenia com a objectiu evitar tant sí com no posar en perill la vida dels seus efectius en un escenari tan poc propici, atesa la impossibil­itat d’accedir per terra a la majoria de punts calents.

“Em sembla que la decisió que va prendre l’operatiu, de no arriscar, és la correcta. No hi havia risc a les masies, no posarem en perill vides humanes”, va afirmar Ramon Espadaler, conseller d’Interior, en declaracio­ns a El Món a Rac1.

Els comandamen­ts van optar, en la majoria de casos, per no helitransp­ortar els bombers dels GRAF fins a zones sense sortida a peu. “La vida d’una persona és molt més important que els milers d’hectàrees que es puguin

L’estratègia dels bombers, que van lluitar per terra i per aire, evita una catàstrofe ecològica

cremar”, va destacar Jardí.

Els mitjans terrestres es van situar també a les cases aïllades amenaçades pel foc de manera preventiva. Alguns veïns evacuats es van desplaçar fins al centre de comandamen­t, a l’Ametlla de Mar, angoixats per l’estat de casa seva, després de passar dues nits fora.

“No ens deixen passar, tenim ànecs i gallines tancades, vam marxar diumenge amb el que portàvem posat”, va explicar Maria Opran, veïna d’una de les cases desallotja­des a la serra de Tivissa, a prop d’on va caure el llamp que va originar l’incendi.

 ?? XAVI JURIO ?? Vista aèria de la zona afectada pel foc, ahir a la tarda
XAVI JURIO Vista aèria de la zona afectada pel foc, ahir a la tarda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain