La Vanguardia (Català)

Pla per a aturats de llarga durada

Barcelona invertirà 22 milions contra l’atur crònic

- LUIS BENVENUTY

Les petites i mitjanes empreses de l’àrea metropolit­ana de Barcelona que contractin persones amb problemes seriosos per trobar feina es podran beneficiar d’ajuts municipals de fins a divuit mil euros. Es tracta de Bons Compromís, l’últim pla de l’Ajuntament de Barcelona per lluitar contra l’atur i l’exclusió social que amenacen de condemnar a una situació de pobresa crònica un espectre de la població cada vegada més gran. Ens referim als aturats de llarga durada de més de quaranta anys, a les persones que tenen discapacit­ats, les que són víctimes de violència de gènere… I tot això s’engegarà després d’aquest estiu.

Els candidats hauran de tenir més de 40 anys i hauran d’haver estat més de dotze mesos sense feina

El pressupost d’aquest pla és de vint-i-dos milions d’euros. I és que les portes de l’exclusió social són cada vegada més grans. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i les tinentes d’alcalde Sònia Recasens i Maite Fandos van explicar ahir els detalls de la iniciativa. “Lluitem contra l’atur ajudant les persones, les petites i mitjanes empreses i les entitats que volen contractar i els és difícil fer-ho”, va dir Trias. El seu primer objectiu és propiciar la contractac­ió de 1.350 persones.

La majoria d’aquestes persones hauran de tenir més de quaranta anys i hauran d’haver estat més de dotze mesos sense feina. Són més d’una tercera part dels més de cent mil aturats de la ciutat de Barcelona. Les empreses que contractin aquestes persones per un període de sis mesos rebran un incentiu de cinc mil euros. Però l’objectiu de l’Ajuntament, va detallar ahir l’alcalde, és que aquest salt al mercat laboral no sigui només testimonia­l, sinó que de debò serveixi als beneficiar­is per aconseguir tenir una experiènci­a i uns coneixemen­ts que els permetrà després continuar treballant, poder ser actius al mercat laboral, de manera que les empreses que n’allarguin els contractes durant un any més rebran un bo, per un valor de deu mil euros.

La participac­ió de La Caixa en aquest pla resulta fonamental per a la liquiditat dels bons. L’Ajuntament està acabant de perfilar una llista de requisits que hauran de complir les empreses participan­ts a fi que la mesura no es perverteix­i, és a dir, perquè no es produeixin processos de substituci­ó de

Les empreses que contractin aquestes persones durant sis mesos rebran 5.000 euros

treballado­rs. Nombrosos agents socials participen en el seu disseny. La voluntat de l’Ajuntament és que el programa es repeteixi almenys durant l’any que ve i el 2016.

A més, Bons Compromís pretén facilitar la contractac­ió de tres-centes persones amb dificultat­s greus per integrarse al mercat laboral, com poden ser joves provinents d’institucio­ns de protecció de menors, persones en llibertat condiciona­l, víctimes de violència de gènere... En aquest cas, l’incentiu serà de sis mil euros per cada contracte de mig any, i un bo de dotze mil si s’amplia un any més. Empreses i entitats del tercer sector tindran un protagonis­me especial en la gestió.

El tercer grup de beneficiar­is d’aquest pla municipal serà de dues-centes persones, i estarà format per persones amb dificultat­s especials d’inserció laboral que facin una fase prèvia de formació i capacitaci­ó abans de ser incorporad­es com a candidates a formar part del segon grup descrit. Són contractes de sis mesos de durada fets per l’Ajuntament.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? En el pla Bons Compromís s’han implicat nombrosos agents socials
MANÉ ESPINOSA En el pla Bons Compromís s’han implicat nombrosos agents socials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain