La Vanguardia (Català)

L’amiant complica Can Vies

Estabilitz­ar la finca costarà 51.000 euros

- J.V. AROCA / D. MARCHENA

Passa l’efervescèn­cia, però l’amiant es queda. Després de les protestes per la semidemoli­ció de Can Vies i l’intent simbòlic de reconstruc­ció per part dels okupes, les obres d’estabilitz­ació de l’edifici, a càrrec de Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB) i que costaran almenys 51.000 euros, van prosseguir ahir amb un convidat indesitjat, però previsible: l’amiant. Una firma especialit­zada en “desconstru­ccions” –una paraula que ja existia abans que la popularitz­és el cuiner Ferran Adrià– va retirar fustes i estris diversos, mentre s’adopten les precaucion­s necessàrie­s per extreure la teulada d’uralita.

Aquests materials es van fabricar amb amiant, un producte que provoca càncer, com acrediten in- nombrables estudis científics. Està totalment prohibit usar-lo a la UE des del 2005, tot i que encara s’utilitza en països en vies de desenvolup­ament, especialme­nt a la Xina. L’empresa contractad­a, els directius de la qual van declinar fer declaracio­ns i es van remetre a TMB, ja es va encarregar de les teulades de les velles cotxeres d’autobusos del Besòs, al Fòrum. Les operacions, com es va poder veure recentment durant la demo-

L’Ajuntament sosté que les obres per consolidar la finca són més barates que una demolició completa

lició dels Encants Vells a la plaça de les Glòries, es fan amb granotes especials i màscares per minimitzar el contacte amb la uralita, que s’emmagatzem­a intacta i protegida amb plàstics fins a poderla destruir de manera controlada.

Semblava que ja no quedava res dins de Can Vies, però les sorpreses continuen des que l’Ajuntament es va fer enrere (primer la demolició era ineludible, ara ho és la reconstruc­ció). Les obres d’ahir van demostrar que l’edifici és una capsa de Pandora, d’on encara surten, entre una infinitat de runa i trastos, tresors com rètols històrics del metro, carretons de l’estació de Sants, vestigis d’instrument­s musicals, portes amb pintades que conviden a les bones maneres –“Us hem dit que no passeu joder amb els modals” (sic)– i una cosa que sembla una picada d’ull als cinèfils: un trineu de fusta, molt semblant al que aclareix l’enigma que obre i tanca Ciutadà Kane. Però el Rosebud de Can Vies no és una senzilla joguina o un record d’infantesa. La clau que aclarirà l’enigma que va obrir i tancarà Can Vies serà una xifra freda. La del cost de la reconstruc­ció. De moment, l’Ajuntament diu que pagar 51.000 euros per les tasques que es van reiniciar ahir és menys del que hauria costat la demolició total d’aquest símbol.

 ?? MARC ARIAS ?? Història viva rescatada d’entre la runa de Can Vies: un vell rètol de ferro colat de l’“Estación Plaza de España”
MARC ARIAS Història viva rescatada d’entre la runa de Can Vies: un vell rètol de ferro colat de l’“Estación Plaza de España”
 ?? MARC ARIAS ?? Els treballado­rs van treure ahir més d’una tona de runa i materials inservible­s del local
MARC ARIAS Els treballado­rs van treure ahir més d’una tona de runa i materials inservible­s del local

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain