La Vanguardia (Català)

Uniforme d’ESTIU

Comoditat i frescor defineixen l’armari dels mesos d’estiu

- ARIADNA ALCAÑIZ

Encara que la moda és capritxosa i cada sis mesos s’afanya a renovar-se amb un carrusel de tendències, encara existeixen peces alienes als dictats de les passarel·les a les quals es pot recórrer any rere any.

Amb permís de les sandàlies, les espardenye­s són les reines de l’estiu per la seva comoditat i composició en fibres naturals i, des de l’any passat, tenen una renovada popularita­t entre el públic jove. La firma Castañer va ser la responsabl­e de traslladar les sabates dels camperols a l’asfalt afegint-los color mentre la seva unió amb el modista Yves Saint Laurent i el disseny del primer model amb falca van situar la humil espardenya en una esfera d’estil i glamur. D’això ja fa més de quatre dècades, temps en què Castañer s’ha posicionat com la firma de referència al sector gràcies a un producte de qualitat fet 100% artesanalm­ent a Espanya.

Cristina Castañer, tercera generació de la família, acaba de començar un nou capítol amb l’obertura d’una botiga al costat del passeig de Gràcia que substituei­x la mítica de Mestre Nicolau. Un espai dissenyat per Benedetta Tagliabue i el seu estudi EMBT que respira esperit mediterran­i, tradició, artesania i visió cosmopolit­a, els elements caracterís­tics de la marca. Per celebrar l’obertura, aquest estiu presenta una de les seves col·leccions més àmplies per a la dona, amb diferents línies, com la nupcial –de gran èxit–, a més d’oferir la possibilit­at de dissenyar unes espardenye­s personalit­zades segons la seva carta de teles i soles.

Un altre nom arrelat en la tradició artesanal és Toni Pons, les espardenye­s del qual són les protagonis­tes de la botiga en línia Espadrille­s Barcelona, nascuda fa dos anys per arribar a una clientela internacio­nal. I per això s’anomena amb el mot espadrille, que s’utilitza en diverses llengües estrangere­s, des de l’alemany fins a l’anglès. De formes còmodes i realitzade­s amb materials naturals, presenta diversitat d’estils encara que, des del web, reconeixen que els que tenen més acceptació solen ser els bàsics, els més tradiciona­ls, que porten el gust mediterran­i a països com els Estats Units i Austràlia.

Mentre les espardenye­s són imprescind­ibles per vestir els peus, el barret s’imposa per protegir el rostre del sol. Molt pràctic en dies de platja, també és un complement d’estil a la ciutat o el camp, ja que n’hi ha models per a qualsevol situació, mantenint l’etiqueta de no utilitzar-los en interiors si no és que es tracta de dissenys de cerimònia. A Chapó Bulevard, Asun Llàcer presenta una interessan­t selecció de marques internacio­nals, com Stetson i Bailey, que conviuen amb l’alacantina Costa i Soler, amb qui fa col·laboracion­s especials. Per a l’estiu, destaca la palla Panamà, la de més bona qualitat, i la marca Bigalli d’Ecuador, que la tenyeix de colors molt atractius per fer un pas de rosca a aquest clàssic estiuenc.

Les ratlles marineres són un altre recurs infal·lible quan arriba el bon temps. La francesa Saint James, fundada a Normandia el 1889, manté viva la seva història conservant models pretèrits a què suma ara col·leccions completes de ready to wear de sabor nàutic. A Musonka compten amb una de les ofertes més àmplies de Saint James a Barcelona, ja que els artífexs del negoci, Patrícia Pueyo i Joan Illa, són amants d’aquesta estètica des que estiuejave­n a Còrsega. Per això, aquí també aposten per una firma marinera catalana com és El Remitger, que proveïa de material nàutic els pescadors de la Barcelonet­a i les samarretes dels quals ara vesteixen molts turistes i locals des d’aquest racó del Born.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain