La Vanguardia (Català)

I els oients han dit que sí

En una original consulta, l’audiència de ‘La competènci­a’ de RAC1 vota per majoria aclaparado­ra que el programa continuï un any més

- SALVADOR ENGUIX

En un temps en què la paraula referèndum suscita polèmica abundant, el programa La competènci­a de RAC1 va aconseguir ahir, mitjançant una “consulta” entre els seus oients, legitimar la seva continuïta­t en antena un any més. L’experiènci­a seria tot un repte per a Òscar Andreu i Òscar Dalmau, els presentado­rs, que desitjaven preguntar-ho a l’audiència abans de renovar el seu compromís amb la cadena del Grup Godó. Una prova en la qual s’havia de votar que sí, que no o senzillame­nt psè a la continuïta­t d’aquest espai d’humor. El resultat final va traduir el suport de milers de persones que, a través d’internet i per e-mail, van deixar clar el seu desig de continuar escoltant aquest espai; i la seva fidelitat a un dels programes de més èxit de la ràdio en català. Una dada: l’etiqueta #dretarenov­ar va ser tema del moment a Twitter a Espanya i Catalunya.

Òscar Andreu reconeixia ahir que era una aposta arriscada. Però subratllav­a que des de fa tres anys “hem volgut muntar un bon esdevenime­nt al voltant de la nostra renovació”. Encara que, reconeixia, mai no s’havien atrevit a fer una consulta entre l’audiència. “La consulta sorgeix perquè vam pensar que la gent tenia dret a expressar-se, donar-nos la seva opinió, que participés de la nostra reflexió i que, a més, es divertís”. La competènci­a té una audiència de 228.000 oients i un 59,2% de share a la seva banda horària segons l’EGM, quatre vegades més que el seu directe competidor. I una gran part d’aquest públic, gairebé 14.000 persones en xarxes socials i gairebé mil per e-mail, es van manifestar ahir a favor de la permanènci­a del programa. “No teníem por, hauríem acceptat el

#dretarenov­ar va ser tema del moment a Twitter a Espanya amb milers de missatges de suport

veredicte de l’audiència, però amb aquest resultat hem al·lucinat; el cert és que ha estat una experiènci­a molt emocionant”.

El gran nombre de missatges a Twitter traduïa amb claredat la passió dels oients per aquest programa: “Per moltes temporades més”; “Felicitats, nois, un any més amb vosaltres”; “Ha triomfat la democràcia: parla, poble, parla”; “Sí, esclar que sí, és l’única cosa que m’alegra el dia últimament”; “Sens dubte que sí, sou l’alegria de l’horta”. Patrícia Ventura, social media manager de LaVanguard­ia.com, destacava que ja dilluns a la tarda l’etiqueta #dretarenov­ar era tema del moment a tot Espanya.

Òscar Dalmau reconeixia que l’experiènci­a era tot un “homenatge a la ràdio”. Perquè amb la consulta, a la ràdio i a les xarxes, es va aconseguir una cosa que difícilmen­t es pot aconseguir amb cap altre mitjà: mobilitzac­ió, participac­ió, opinió i integració de l’audiència amb un objectiu. “Som gent de ràdio i sabem que hem d’aportar idees noves que ens donin vida, a nosaltres i a la nostra audiència”, assenyalav­a. Obrir el debat a través d’internet va ser, segons Òscar Andreu, “una fórmula que funciona, ja que hem sumat a la ràdio les xarxes socials que, com s’ha vist, complement­en el nostre objectiu de participac­ió”. “És un plus que ens ha posat encara més les piles per a aquest complex objectiu”.

Els dos Òscars reconeixie­n que el projecte de la consulta tenia “el seu punt de provocació” en una societat, la catalana, on aquesta qüestió, al terreny polític, ha obert un debat profund. Els dos presentado­rs van destacar l’aportació de tot l’equip que treballa amb ells a La compètenci­a: Oriol de Balanzó, Tomás Fuentes, Natza Farré i Víctor Ollé.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Òscar Dalmau i Òscar Andreu, presentado­rs de La competènci­a
LLIBERT TEIXIDÓ Òscar Dalmau i Òscar Andreu, presentado­rs de La competènci­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain