La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Pot ser intestinal o informàtic. El ferma amb trossos de llata. 2 Grups d’actors que conformen el repartimen­t d’una obra. Antípodes lletrats d’alfes. 3 Matrícula que circula pel país de Van Gaal. Mirar per la finestra amb ulls de vigia. L’idioma europeu present a tots els banys. 4 Substància astringent que es fa servir per adobar les pells. Circumstàn­cia que aplega. Est. 5 Al mig del cel. Relatius a l’orina. Deformeu l’esfera. 6 Llits portàtils. Pro- minència del palmell de la mà, a la base del dit gros. El gran Mèxic. 7 Predecesso­r de l’oli. Rica i fèrtil. En un cert sentit, avança per la piscina. 8 Isola. Les patates més ardides. 9 Art laic. Aquesta provoca basques i marejos. Nominatiu, acusatiu, judicials... 10 Paraula d’acció. Copseu que no us pertany. Daniela Serrat Estrada. 11 Còpula. Qualsevol sal de l’àcid àuric. El motor primigeni de tot projecte. Sofre. 12 Transgrede­ix les normes no escrites dels concerts de corda. Gregues antigues que predetermi­naren la història d’en Johnny. 13 Gen enrevessat. No pas expert en la matèria. Apressà. 14 Operari pràctic que es dedica a entortolli­gar el serrell de les tovalloles. Em refredo.

VERTICALS

1 Bufa el vent. Augmenten els contrastos dels colors d’un estampat. 2 Pot ser de cases o deserta. Feriré un ocell de tal manera que no pugui tornar a aixecar el vol. Iglú incomplet per falta de cinquanta blocs de gel. 3 La nota musical més vàcua. Cor. Enllaça arguments i pensaments. 4 L’untaré amb olis sants. La part més tova de l’orella. Puny d’espasa. 5 S’agita quan cus. Aïlli un múscul. Li tallo els cabells al zero. 6 Arbust que, si l’agites, caus. Lluerna roja o paó femella. Doble obstacle a la francofoni­a. 7 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. El forci a recordar el centre on estudià secundària. Me’l miro d’una hora lluny. 8 Tracti la pilota de bàsquet com ella ho espera. Atac que em venç. Comença a ofegar-se. 9 Quallar la llet. Conjunt d’estris. 10 Rumb sense traç. S’hi presentà. Fòsfor.

11 Presideix totes les èglogues. Aparcava la barca. Principi equitatiu a l’hipòdrom. 12 Vida a pagès. Desllueixo. 13 Blancor que pobla l’imaginari hivernal. Radiats en blocs de trenta dies. Gec regirat. 14 Reposen el cul. Pot ser contínua, matinal o golfa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain