La Vanguardia (Català)

La Generalita­t rebrà només la meitat dels arxius de Salamanca

- P. VALLÍN Madrid

Seran només 238 de les 546 caixes sol·licitades i pactades en la comissió mixta del 2013 les que s’enviaran des de l’Arxiu de Salamanca a Catalunya. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va anunciar la setmana passada que era imminent que el Ministeri d’Educació i Cultura posés data a la tramesa de les caixes pendents, de les aprovades per la comissió mixta Estat-Generalita­t l’any passat. Però no seran totes, sinó menys de la meitat.

La raó és l’aplicació de la sentència del Tribunal Constituci­onal que, poc després de l’acord entre les dues administra­cions, va sancionar la llei, però va establir que s’havien de lliurar a la Generalita­t els documents correspone­nts a persones físiques o jurídiques particular­s –als seus hereus o successors– que l’administra­ció catalana pogués identifica­r per fer-ne l’entrega. Per això el nombre de caixes s’ha reduït de forma dràstica, atesa la impossibil­itat de la Generalita­t de localitzar els titulars legítims dels documents d’aquests drets.

De fet, el procés podria fins i tot revertir-se, ja que el ministeri ha sol·licitat, aplicant el dictamen del Constituci­onal –que resolia el recurs d’inconstitu­ciona- litat interposat pel PP contra la llei del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero que ordenava la restitució a Catalunya dels papers de Salamanca–, que la Generalita­t acrediti igualment aquest lliurament als titulars espoliats pel franquisme també per als documents entregats abans del 2013. El Govern va enviar a Catalunya 1.435 caixes de documents, de les quals 517 eren propietat de la Generalita­t, però 918 més havien de lliurar-se a particular­s. Ara, la Generalita­t haurà d’informar de l’èxit d’aquesta restitució als seus titulars, o altrament remetre’ls a un centre documental de titularita­t estatal.

 ?? LAURA GUERRERO / ARXIU ?? Ferran Mascarell
LAURA GUERRERO / ARXIU Ferran Mascarell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain