La Vanguardia (Català)

Fill de la bogeria

Jorge Sampaoli, que va projectar la seva carrera enfilat dalt d’un arbre, ha mimetitzat els obsessius mètodes de Bielsa

- JUAN B. MARTÍNEZ Rio de Janeiro. Enviat especial

AJuan Pinto Durán, el centre d’entrenamen­t de Xile, hi ha d’haver bruixes, la màgia del futbol i la passió que voreja la insensates­a. Entre les seves parets hi ha viscut el Loco Bielsa i ara hi viu, quan la roja sud-americana hi treballa, un alumne de la seva escola, encara que amb prou feines van coincidir, encara que gairebé ni es coneixen.

L’argentí Jorge Sampaoli, actual tècnic de Xile, no es queda enrere en comparació amb l’excèntric entrenador que ha fitxat l’Olympique de Marsella. Això sí, on Bielsa tenia un ventilador de l’any de la picor, Don Sampa hi ha posat aire condiciona­t.

En aquell indret s’han fabricat les aspiracion­s del tècnic de Rosario, un més de la llarga llista de pensadors del futbol d’aquesta regió argentína. La vànova amb l’escut de la federació xilena, el coixí, també. Una habitació modesta que amaga un estudiós de la pilota al mil·límetre. Capaç d’acumular vídeos específics no només de partits del rival, sinó de jugadors en concret, Xile pot tenir èxit o no davant d’Espanya, però el que és segur és que els xilens tindran el mapa futbolísti­c dels de Vicente del Bosque al cap, i no només pels enfrontame­nts recents.

Maniàtic en extrem, Sampaoli imita de Bielsa el xandall en els partits i el gust per qualsevol raresa digna d’aquest nom. Així, en l’entrenamen­t previ a jugar contra Colòmbia a Barranquil­la va ordenar buidar l’estadi de qualsevol persona que no fos de l’expedició xilena, incloent-hi els operaris de neteja del recinte. A més, va fer parar la sessió diverses vegades quan va sobrevolar la zona un helicòpter de la policia.

Es pot dir que la carrera de Sampaoli, que va treballar en un banc com a caixer i al registre civil donant fe de naixements i defuncions, va començar en un ar-

ALT SECRET A Barranquil­la va ordenar evacuar fins i tot el personal de neteja per no tenir espies

bre. Era el tècnic d’un equip desconegut, l’Alumni, i va ser expulsat. No es va rendir i va continuar donant instruccio­ns als seus nanos enfilat dalt d’un tronc i entre les branques.

La imatge la va publicar el diari La Capital, va captar l’atenció dels dirigents de Newell’s (sí, un

LA DECLARACIÓ club on han treballat Bielsa i Gerardo Martino) i li van oferir un contracte per dirigir l’Argentino, el seu equip filial.

Migcampist­a frustrat als 19 anys per una lesió, el de Rosario va mamar des d’aleshores el mètode del Loco, i va arribar a demanar que li gravessin les seves xerrades per escoltar-les després repetidame­nt i amarar-se d’aquestes fórmules obsessives de Bielsa.

Per això Xile continua tenint l’ardor dels últims anys, la passió guerrera, l’afany de convertir el camp en una batalla pam a pam com si no fossin onze contra onze sinó un contra un multiplica­t per onze.

Sampaoli ha entrenat a l’Argentina, al Perú i a l’Equador, però es va catapultar a la Universita­t de Xile, amb la qual va aconseguir tres lligues i la Copa Sud-americana després d’haver estat elegit en detriment de Diego Simeone, l’altre candidat al càrrec. Per això va entrar a les travesses per succeir en la selecció el fracassat Claudio Borghi. L’altre aspirant al càrrec era Gerardo Martino. Van escollir Sampaoli, que va debutar el gener del 2013, i no se’n penedeixen perquè per primera vegada Xile es va classifica­r per a dos Campionats del Món consecutiu­s.

Ara tenen l’oportunita­t de rematar Espanya, i per a això compta, a més de l’estudi del seu tècnic, amb la pólvora d’Alexis. “És el líder, el que marca la diferència. És un definidor i un assistent natural. Amb mi té molta més llibertat que al Barça”, va apuntar un Sampaoli que abans del torneig ja havia predit una possible decadència d’Espanya. “Potser ha d’apostar per altres homes. Té molt de desgast”. Els fets ho confirmara­n. O no.

 ?? AFP PHOTO/MARTIN BERNETTI ?? Alexis Sánchez en un dels entrenamen­ts de la selecció xilena previs al partit contra Espanya
AFP PHOTO/MARTIN BERNETTI Alexis Sánchez en un dels entrenamen­ts de la selecció xilena previs al partit contra Espanya
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain