La Vanguardia (Català)

De moment, tranquils

- Mariano Marzo

Afortunada­ment per a la nostra malparada economia, el conflicte que es viu a l’Iraq arriba en uns moments en què el mercat està ben proveït gràcies al petroli produït per fracking als Estats Units. I, tret de l’enveriname­nt d’aquest conflicte i la seva translació a les regions petrolífer­es del sud del país i al Kurdistan, tot fa pensar que els seus efectes sobre els preus seran limitats.

De fet, fins a principis de la dècada dels vint el mercat del petroli espera disminuir la seva dependènci­a de l’OPEP, en la mesura que la producció des d’alguns països aliens al càrtel (el Brasil, el Kazakhstan, el Canadà i els Estats Units) podrà ser suficient per fer front a bona part de l’increment de la demanda. Però en deu anys, tot apunta que l’OPEP tornarà a ocupar una posició clau i l’Orient Mitjà serà l’única font de petroli low cost.

L’Agència Internacio­nal de l’Energia (AIE) estima que l’Iraq podria doblar la seva producció a finals de la dècada actual, assolint els 6,1 milions de barrils diaris (mbd), per després arribar als 8,3 mbd el 2035. I això en el cas menys optimista (l’“escenari central”). En el “cas òptim”, les dues xifres anteriors es converteix­en en 9,1 mbd i 10,5 mbd el 2020 i el 2035, respectiva­ment. Estem parlant d’uns volums que cap a l’última data esmentada permetrien a l’Iraq disputar i fins i tot, en l’escenari més favorable, assegurar-se el segon lloc del rànquing de productors, davant de Rússia i immediatam­ent després de l’Aràbia Saudita.

Les principals incerteses que podrien fer que les previsions no es compleixin no tenen res a veure amb el subsòl

L’Iraq té potencial per cobrir més del 40% del creixement de la demanda fins al 2035

o la geologia, sinó amb “factors de superfície”. Al marge de la crònica inestabili­tat de l’Orient Mitjà i l’enfrontame­nt sectari violent entre les comunitats xiïta i sunnita, aquests factors inclouen: les tensions sobre l’explotació dels recursos petroliers existents entre Bagdad i el Govern Regional del Kurdistan, la corrupció i la burocràcia que dificulten que les petroliere­s estrangere­s assoleixin els objectius fixats i, finalment, que el sistema de quotes de l’OPEP, del qual l’Iraq està actualment exempt, acabi aplicant-se, la qual cosa limitaria la producció. No interessa que les expectativ­es sobre l’Iraq es vegin frustrades. L’augment de la producció de petroli previst en aquest país entre el 2012 i el 2035 podria cobrir, depenent de l’escenari considerat, al voltant del 40%-57% del creixement de la demanda mundial durant l’esmentat període. Sense aquesta aportació, el mercat global travessari­a una situació molt complicada, amb restriccio­ns del subministr­ament, preus alts i volatilita­t extrema que danyarien l’economia mundial. L’“escenari central” de l’AIE preveu per al 2035 un preu del barril de petroli al voltant de 125 dòlars (del 2011). Si l’Iraq fallés, a aquesta quantitat caldria sumar-hi, com a mínim, 15 dòlars més.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain