La Vanguardia (Català)

El jutge planteja rebaixar la pena als directius de Penedès

- MADRID Redacció

El jutge de l’Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia defensa la rebaixa de la pena de quatre exdirectiu­s de Caixa Penedès que es van comprometr­e, en la vista oral celebrada en contra seu, a tornar les milionàrie­s prejubilac­ions cobrades i va assegurar que, en aquest cas, “compensar la víctima no només té transcendè­ncia a efectes estrictame­nt particular­s sinó que coadjuva a salvaguard­ar els interessos generals”, segons la resolució judicial. El magistrat va condemnar el 29 de maig passat l’exdirector general de Caixa Penedès Ricard Pagès a dos anys de presó i els exdirectiu­s Manuel Troyano, Santiago José Abella i Juan Caellas a un any per concedir-se 31,6 milions d’euros en plans de pensions i diverses pòlisses, i va evitar el seu ingrés a la presó.

La Fiscalia Anticorrup­ció va mantenir en el judici la petició que se’ls imposés una pena de fins a tres anys i mig. Vázquez Honrubia es refereix a l’atenuant de reparació del dany causat perquè la devolució dels diners representa “una lamentable anomalia en els delictes socioeconò­mics”.

Així mateix, recorda que si els exdi- rectius no haguessin tornat les quantitats que van cobrar fraudulent­ament hagués estat necessari recórrer a una execució de condemna que implicaria “descobrir i embargar béns, metàl·lic i drets”. “En la delinqüènc­ia econòmica moltes vegades els béns han estat convenient­ment ocultats mitjançant complexos sistemes d’evasió, utilitzant des de societats pantalla fins a testaferro­s, persones físiques i fins i tot la mera ocultació en paradisos fiscals”, diu la resolució que va ser avançada al final del judici.

El magistrat posa de manifest que el Fons de Reestructu­ració Ordenada Bancària (FROB) va comprometr­e 915 milions d’euros en el procés d’integració de Caixa Penedès en el Banco Mare Nostrum. “Tot el que sigui recapitali­tzar aquest banc suposa facilitar el reintegram­ent a l’erari públic”, assenyala Vázquez Honrubia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain