La Vanguardia (Català)

Hisenda demana que L’FLA es destini a despeses socials

València és la comunitat amb més dotació del nou fons

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

El Ministeri d’Hisenda ha demanat per carta a les comunitats beneficiàr­ies del nou tram del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) aprovat dijous que el destinin “als serveis públics fonamental­s d’educació, sanitat i serveis socials”. Així consta a la carta datada del 12 de juny enviada pel secretari d’Estat d’Administra­cions Públiques, Antonio Beteta, al conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell.

En aquesta missiva, Beteta dóna compte a Mas-Colell dels 912,2 milions d’euros addicional­s que rebrà la Generalita­t a compte de l’FLA. Per primera vegada Catalunya no serà la comunitat que més obtingui del fons, ja que serà superada per València, que obtindrà 935,93 milions. La partida global de finançamen­t de l’FLA aprovada és de 3.000 milions.

Fonts del Departamen­t d’Economia que dirigeix Andreu Mas-Colell van assegurar que sempre s’han destinat els recursos de l’FLA a serveis socials bàsics. No obstant això, fonts d’Hisenda van assenyalar que a diferència d’altres ocasions, en què l’FLA es destinava també al pagament dels interessos del deute o de cotitzacio­ns socials, ara només s’ha de destinar a serveis públics. Per això ho recull la carta remesa a Mas-Colell i a la resta de comunitats.

En aquesta carta, Beteta aprofita per recordar al conseller d’Economia que “el moment actual continua requerint un important esforç i compromís de tots amb la reducció del dèficit públic i amb la sostenibil­itat

La Comunitat Valenciana percebrà 935,93 milions d’euros i Catalunya en rebrà 912,20

financera” de l’Estat i les comunitats autònomes. El secretari d’Estat va avisar Mas-Colell de la importànci­a de l’“aprovació del Pla Econòmic Financer de la teva comunitat”, que considera “determinan­t”. A la carta, Beteta també demana que els diners d’aquest FLA addicional “s’hauran de destinar preferentm­ent a l’atenció de despeses amb origen en exercicis precedents”.

Un dels serveis socials que es cobriran són el pagament de part de les receptes mèdiques que deu el Govern català a les farmàcies. Ahir el president del Col·legi de Farmacèuti­cs de Catalunya, Jordi de Dalmases, i el de la Federació d’Associacio­ns de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres, van calcular que amb l’FLA addicional que s’ha aconseguit es pagaran la meitat dels 228,7 milions d’euros que els deu la Generalita­t dels mesos de març i abril, informa Efe.

Els representa­nts dels farmacèuti­cs es van reunir ahir a Barcelona amb Antonio Beteta. El secretari d’Estat va explicar que Hisenda realitzarà la transferèn­cia a la Generalita­t i que serà aquesta l’encarregad­a de pagar els diferents proveïdors. Beteta va manifestar que el Govern té reservats 2.000 milions més.

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? El conseller Mas-Colell amb Antonio Beteta
DANI DUCH / ARXIU El conseller Mas-Colell amb Antonio Beteta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain