La Vanguardia (Català)

El tipus màxim de l’IRPF serà del 47% el 2015 i del 45% el 2016

La reforma rebaixarà l’import i el tipus en cadascun dels cinc trams El ministre Montoro deixarà sense canvis l’impost de patrimoni

- LUIS IZQUIERDO

Les rendes més altes també es beneficiar­an de la reforma fiscal que el Govern central té previst aprovar demà en fase d’avantproje­cte de llei al Consell de Ministres. Després d’una intensa discussió sobre si els tipus impositius a les rendes més altes s’havien d’establir en el 47% o el 48%, Hisenda s’ha inclinat finalment pel més baix dels dos, la qual cosa implica una rebaixa de cinc punts percentual­s des del 52% en què està situat en l’actualitat, segons van revelar a La Vanguardia fonts pròximes a la reforma.

La intenció del Ministeri d’Hisenda és, a més, dur a terme una segona rebaixa del tipus màxim el 2016 per deixar-lo definitiva­ment al 45%. Esclar que la decisió del Govern afectarà només el tram que depèn directamen­t del ministre Montoro. A Catalunya, el tipus màxim actual està situat en el 56%, per la qual cosa si la Generalita­t no canvia de criteri, el tipus més alt per als catalans passaria del 56% al 51% el 2015 i al 49% el 2016.

La reforma que demà revelarà Cristóbal Montoro després de la reunió del Gabinet preveu una reducció del nombre de trams, que passen de set a només cinc. Canviaran les quantitats a partir de les quals s’aplica cada tram i també els percentatg­es. El més baix, situat en el 24,75%, també baixarà. L’avantproje­cte de llei no preveu cap modificaci­ó sobre l’impost de patrimoni, que ve regulat per cada comunitat autònoma sobre una taula que estableix Hisenda però que permet bonificar-lo fins al 100%, com és el cas de Madrid.

El president del Govern, Mariano Rajoy, ja va anunciar fa alguns mesos que els qui percebin ingressos per sota de 12.000 euros anuals no pagaran impos- tos i que més de 12 milions de contribuen­ts es beneficiar­an d’aquesta reforma. El cap de l’Executiu també va avançar recentment que l’impost de societats per a les grans empreses passarà de l’actual 30% al 25%.

El ministre d’Hisenda sostindrà demà la conveniènc­ia de dur a terme, ara sí, la rebaixa fiscal per estimular la recuperaci­ó que reclamen els diferents sectors econòmics. Des que va prendre possessió com a ministre, Montoro ha defensat sempre que l’efecte encadenat de la rebaixa d’impostos només es produeix en moments de cicle expansiu, per la qual cosa no s’ha pogut dur a terme fins ara.

La iniciativa del Govern espanyol prova de conciliar els complicats objectius d’alliberar recursos per dinamitzar el consum intern amb el de millorar els ingressos per complir els exigents objectius de dèficit públic imposats per Brussel·les, és a dir, uns tipus més baixos per reanimar el malalt fiscal en què s’ha convertit el país durant la crisi.

La situació actual es va desen-

La recaptació fiscal va perdre el 25% en només dos anys i és lluny de recuperar-se

cadenar com a conseqüènc­ia de la primera depressió: en tan sols dos anys (2008-2009) la recaptació de l’Estat va perdre 68.000 milions d’euros, això és, el 25%. Quatre anys i una altra recessió després, el sistema continua sense recuperar-se: encara està gairebé 50.000 milions per sota del pic que va assolir l’any 2007, quan la recaptació va superar la xifra de 264.200 milions d’euros.

El forat fiscal és considerab­le, ja que les dades demostren que la lleu recuperaci­ó de la recaptació s’ha produït a més a costa de les grans empreses. Mentre que l’aportació fiscal de les pimes no ha deixat de caure durant els últims anys a mesura que aquestes anaven tancant, l’aportació de les més grans s’ha duplicat entre el 2011 i el 2013, passant de 7.626 milions a 14.692 milions en només dos anys.

Tanmateix, amb l’increment de la pressió fiscal sobre les empreses que continuen funcionant no n’hi ha hagut prou per evitar que caigués l’impost de societats, que ha perdut més del 62% de la recaptació des de l’any 2007 i la recuperaci­ó del qual es veu a molt llarg termini.

Els trams passaran de set a cinc i els imports i els tipus aplicables canviaran

 ??  ??
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, haurà de defensar la seva reforma al Congrés
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, haurà de defensar la seva reforma al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain