La Vanguardia (Català)

Miguel Belló

DIR. GRAL. D’ELECNOR DEIMOS

- JOSEP CORBELLA Barcelona

L’empresa d’enginyeria espanyola Elecnor Deimos llançarà avui a l’espai el seu satèl·lit d’observació de la Terra Deimos-2, una iniciativa finançada íntegramen­t amb capital privat que té la previsió de ser rendible.

El satèl·lit espanyol d’observació de la Terra Deimos-2 està a punt perquè el llancin a l’espai avui a les 21.11 (hora d’aquí) des de la base russa de Dombarovsk­i. Construït per l’empresa Elecnor Deimos, el satèl·lit se situarà en una òrbita a 620 quilòmetre­s d’altitud des d’on captarà imatges en alta resolució de la super- fície terrestre. Les imatges es comerciali­tzaran per, entre altres objectius, millorar la gestió de les collites, la prevenció de la fam, el control de la pirateria a l’Índic i la reacció davant d’incendis o d’inundacion­s.

Deimos-2 és el successor de Deimos-1, que va formar part de la missió pionera que ha demostrat que un satèl·lit espanyol finançat únicament amb capital privat pot ser rendible. Llançat fa cinc anys, Deimos-1 ha aconseguit com a clients principals el Govern dels Estats Units –que el contracta perquè li subministi dades que permetin optimitzar les collites– i la Unió Europea –que el contracta, per exemple, per monitoritz­ar sequeres a l’Àfrica i enviar-hi ajuda humanitàri­a a temps–.

“Tenim clients a tot el món. Fem des de detecció de cultius il·legals a Colòmbia fins a control d’inundacion­s a Austràlia, terratrèmo­ls al Japó o ajudem en la cerca de l’avió de Malàisia”, explica Miguel Belló, director general d’Elecnor Deimos.

Amb el nou satèl·lit, l’empresa preveu millorar el servei. Si Deimos-1 capta imatges de 650 quilòmetre­s de costat i fotografia la superfície terrestre com un objectiu gran angular, Deimos-2 augmenta la resolució fins als 12 quilòmetre­s i la fotografia és com un teleobject­iu.

Tenir els dos satèl·lits simultània­ment en òrbita permetrà a Elecnor Deimos oferir als clients tant una visió de conjunt com una visió detallada de les zones de més interès. “Quan rastregem pirates a l’Índic, per exemple, ens interessa tenir una resolució molt alta”, assenyala Belló.

La missió té un pressupost total de 60 milions d’euros –més del doble que els 25 milions de Deimos-1– i una durada previs- ta de set anys. Si el satèl·lit continua en bon estat l’any 2021, en principi es prorrogarà la missió. També està previst prolongar la de Deimos-1, que inicialmen­t s’havia de retirar el 2015, però es conserva en bon estat.

Per al llançament s’ha contractat un coet rus Dnepr, que és un antic míssil de la guerra freda al qual s’ha retirat el cap nuclear per reutilitza­r-lo –i vendre’l– amb finalitats no militars.

Uns quinze minuts després del llançament, el satèl·lit se situarà en una òrbita que sobrevolar­à els pols i posteriorm­ent es desplegara­n els quatre panells solars. Deimos-2 va equipat també amb un motor de propulsió iònica alimentat amb xenó per corregir la trajectòri­a quan calgui. Amb 300 quilos de pes, tres metres de llargada i un d’amplada (sense tenir en compte els panells solars), es tracta d’un sa-

LLANÇAMENT IMMINENT L’enlairamen­t està programat per avui a les 21.11 h des d’una base russa OBJECTIU COMERCIAL L’empresa de Tres Cantos té entre els seus clients principals el Govern dels EUA

tèl·lit petit per al qual la propulsió iònica és ideal.

Una vegada en òrbita, es comprovarà que tots els dispositiu­s del satèl·lit funcionen correctame­nt des del centre de control de la missió ubicat a Puertollan­o (Castella-la Manxa). Encara que les primeres imatges arribaran els propers dies, caldran alguns mesos per calibrar la càmera abans de començar l’explotació comercial.

Amb uns 350 treballado­rs, la majoria enginyers, Elecnor Deimos és una empresa íntegramen­t espanyola. Es va fundar el 2001 i va treballar des dels inicis en projectes de l’Agència Espacial Europea (ESA), amb els quals va adquirir l’experiènci­a necessària per construir i comerciali­tzar els seus propis satèl·lits. El 2006 va incorporar l’astronauta Pedro Duque, que acabava d’obtenir una excedència de cinc anys de l’ESA, per dirigir la posada en marxa del programa de satèl·lits Deimos.

 ??  ??
 ?? ELECNOR DEIMOS ?? Dubai des de l’espai. Imatge de Dubai captada pel Deimos-1 (a dalt) i simulació de com ho veurà el Deimos-2
ELECNOR DEIMOS Dubai des de l’espai. Imatge de Dubai captada pel Deimos-1 (a dalt) i simulació de com ho veurà el Deimos-2
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain