La Vanguardia (Català)

Cristina Fernández

PRESIDENTA DE L’ARGENTINA

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Cristina Fernández es nega a acatar la sentència de la justícia dels Estats Units que obliga l’Argentina a pagar mil milions d’euros als fons tenidors de deute. Aquesta ambigüitat pot portar el país a la suspensió de pagaments.

“Basta buitres”. Buenos Aires es va despertar ahir empaperada amb cartells contra l’obligació de pagar als anomenats fons voltor. El cap d’un carronyair­e emergeix davant d’una gran bandera dels EUA: “Argentina unida en una causa nacional”, s’afegeix al pòster, firmat per l’agència habitual de publicitat del Govern kirchneris­ta, que continua jugant a l’ambigüitat davant una sentència que podria portar l’Argentina a la suspensió de pagaments.

El ministre d’Economia, Áxel Kicillof, va anar ahir al Parlament a buscar el suport de l’oposició i explicar la seva estratègia, que passaria per intentar pagar a l’Argentina als creditors reestructu­rats, i no als EUA com s’estableix en els títols de deute.

D’altra banda, malgrat que l’Executiu kirchneris­ta afirma que no pensa pagar els mil milions d’euros que reclamen els fons voltor, com resa la sentència del jutge Thomas Griesa de Nova York, Kicillof va insinuar que podria proposar un acord per posar fi al litigi.

“El Govern està fent passos per iniciar el canvi de deute sota llei argentina”, va dir Kicillof di- marts en roda de premsa. “No permetrem que ens impedeixin pagar”, va afegir, alhora que explicava que pagar aquests mil milions d’euros als fons voltor –només l’1% del deute total– implicaria demandes contra l’Argentina per 11.000 milions més correspone­nts al 7% de creditors que tampoc no van acceptar el canvi al seu dia. “Per pagar-los a ells hem de pagar més de la meitat de les reserves (del banc central), la qual cosa portaria l’Argentina a un default”, va indicar Kicillof. “Si una sentència ens diu: ‘Suïcideu-vos’, no podem acceptarho”, va agregar.

En una audiència celebrada ahir a Nova York, Griesa va dir que el discurs de la presidenta Cristina Fernández no li inspira “confiança”. La mandatària va qualificar dilluns la sentència d’“extorsió”. El jutge, que va expressar que si l’Argentina canvia de jurisdicci­ó violaria la sentència, va aixecar la mesura cautelar que suspenia l’execució. Malgrat que Kicillof va dir que “els fons voltor són voltors perquè no negocien”, l’advocat de l’Argentina va assegurar que el país vol arribar a un acord amb els holdouts.

El litigi contra l’Argentina està liderat pel fons dels Estats Units NML, que reclama el 100% del valor dels títols i que en les últimes hores ja ha sol·licitat el compliment de la sentència dictada per Griesa el 2012. Després d’aquesta decisió, el Govern kirchneris­ta va recórrer a instàncies superiors i finalment dilluns el Tribunal Suprem dels EUA va decidir no admetre el recurs i, per tant, avalar la decisió del jutjat de Nova York.

Després de la crisi del 2001 i la suspensió de pagaments consegüent, l’Argentina va oferir dues reestructu­racions de deute, el 2005 i el 2010, a les quals es van acollir al voltant del 92% dels creditors, que han anat cobrant puntualmen­t a través del Bank of

El jutge de Nova York diu que el discurs de la presidenta Fernández no li inspira “confiança”

New York. Tot i això, la decisió de Griesa obliga el Govern a liquidar el deute NML, prohibint al banc que pagui als creditors que van acceptar el quitament si no es compleix alhora amb els fons voltor.

Els mercats es mantenen a l’expectativ­a davant el risc de default. La incertesa s’ha de resoldre abans del 30 de juny, data del pròxim venciment de deute.

 ??  ??
 ?? FONT: Efe, ‘Financial Times’, Reuters
LA VANGUARDIA ??
FONT: Efe, ‘Financial Times’, Reuters LA VANGUARDIA
 ?? AGUSTÍN MARCARIAN / REUTERS ?? Manifestan­ts davant l’ambaixada dels EUA a Buenos Aires
AGUSTÍN MARCARIAN / REUTERS Manifestan­ts davant l’ambaixada dels EUA a Buenos Aires

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain