La Vanguardia (Català)

Alberto Fernández Díaz

LÍDER DEL PP A BARCELONA

- JAUME V. AROCA / SILVIA ANGULO Barcelona

El Partit Popular ha permès, mitjançant un pacte d’última hora amb el govern municipal, que les zones de més presència turística de Barcelona puguin beneficiar-se aquest estiu de l’obertura dels comerços els diumenges.

Fumata blanca al comerç de la ciutat, com a mínim per a aquest estiu. Quan falten quinze dies perquè comenci la campanya de rebaixes, el grup municipal del Partit Popular, que presideix Alberto Fernández Díaz, ha arribat a un acord amb l’equip de govern de Xavier Trias per fer un pas endavant en la liberalitz­ació dels horaris comercials a la ciutat. Un nou pacte entre el PP i CiU que només serà efectiu enguany, els diumenges del juliol, l’agost i fins al 15 de setembre, i que delimita l’abast de la zona comercial a una part del municipi i no a tot el terme, com suggeria la primera proposta que va presentar l’equip de govern municipal, que va rebutjar l’oposició i diverses associacio­ns comercials.

El projecte de regulació horària satisfà, en principi, tots els comerciant­s. els partidaris que hi hagi més restriccio­ns –la Fundació Barcelona Comerç–, i els que volen més liberalitz­ació, com les entitats de les zones turístique­s que s’han unit aquesta mateixa setmana sota la marca Barcelona Oberta.

L’acord, pactat per la segona tinenta d’alcalde, Sònia Recasens, i el regidor del PP Javier Mulleras, delimita una única zona turística a Barcelona que inclou tot el districte de Ciutat Vella i l’Eixample; una porció de Poble Sec i Sants, que afecta el Paral·lel, Hostafranc­s i la zona de Fira de Barcelona, i bona part del districte de Gràcia, cosa que permet afegir els voltants del Park Güell i l’hospital de Sant Pau, de manera que també queda afectada una petita porció del districte de Sant Martí. Als carrers fronterers s’inclouen com a zona turística totes dues voreres de la via, per la qual cosa, per exemple, a la Diagonal, que fa

de frontera, tots els comerços de l’avinguda podran obrir.

La major part de les grans superfície­s comercials de la ciutat –L’Illa, Glòries, Diagonal Mar o La Maquinista– en queden al marge. En canvi, sí que podran obrir el centre Arenas, El Corte Inglés –plaça Catalunya i Francesc Macià–, i El Triangle. A l’acord anterior les grans superfície­s tenien via lliure per obrir els comerços, una cosa que no va ser del grat de diverses entitats de comerciant­s.

A les àrees declarades com a zona turística, les botigues tindran permís per apujar les persianes els diumenges des de l’1 de juliol fins al 15 de setembre, entre les deu del matí i les sis de la tarda, vuit hores, tal com reclamaven algunes organitzac­ions de comerciant­s. El primer diumenge coincideix amb l’inici de la campanya de rebaixes i els comerços ja tenien previst obrir. Passa el mateix amb el 14 de setembre, que coincideix amb l’arribada de creueriste­s i l’Ajuntament el va triar com a dia festiu local de botigues obertes.

L’acord pactat entre CiU i el PP arriba exclusivam­ent l’any 2014. A l’octubre es preveu una nova negociació per definir el nou marc de la liberalitz­ació, que

GRANS SUPERFÍCIE­S L’Illa, Glòries, La Maquinista i Diagonal Mar no podran obrir LA VOTACIÓ EN EL PLE PSC, ICV i ERC anuncien el seu vot en contra de l’acord entre govern i PP

podria ser bastant més ampli. Així ho espera almenys el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, que va explicar que el pacte és per sortir del pas aquest estiu, però que aspiren a més. “Amb el temps es veurà que és millor obrir des de les onze del matí a les set del vespre o des de les dotze del migdia fins a les vuit del vespre. La situació anterior era insuportab­le i no beneficiav­a ningú. Aquest acord és millor, però tot i així la intenció és obrir de primavera a tardor”.

En aquesta línia es va pronunciar Turisme de Barcelona, que con- sidera raonables les modificaci­ons per ajustar-se a les caracterís­tiques del turisme de la ciutat.

L’artífex del pacte, Alberto Fernández Díaz, va assegurar que l’acord, consultat amb les organitzac­ions de comerciant­s abans de donar-hi el vistiplau definitiu, és fruit de la negociació entre el grup municipal del PP i el govern de la ciutat i el va desvincula­r de les converses que l’equip de Trias ha mantingut amb la Secretaria d’Estat de Comerç, que amenaçava de liberalitz­ar els horaris a Barcelona al marge del criteri de l’Ajuntament. “Hem arribat a aquest pacte per una qüestió de responsabi­litat. Permetrà als comerciant­s saber quins horaris poden fer a partir de principis de juliol i podran contractar més treballado­rs”.

El president de la Fundació Barcelona Comerç –entitat amb la qual es van subscriure els horaris anteriors–, Vicenç Gasca, està satisfet per un pacte que “beneficia tothom”. Reconeix que només volien obrir fins a les cinc de la tarda, però per responsabi­litat van decidir cedir una hora. Al que no estaven disposats i, això es deixarà veure en les negociacio­ns de cara al 2015, és a ampliar el calendari més enllà del 15 de setembre. “En nom de consens hem cedit molt, tenint en compte el nostre punt de partida”, va dir ahir Gasca.

L’acord anirà al ple del dia 27.

El PSC, que negociava també amb l’equip de Trias la delimitaci­ó d’horaris i zones comercials, va descartar donar suport a aquest pacte, tot i que, en realitat, la seva proposta no dista gaire de la que han acordat CiU i el PP. El punt de discrepànc­ia principal és que els socialiste­s condicione­n l’acord a la congelació de l’ampliació de 53.000 m2 a La Maquinista, Glòries i la Sagrera.

La regidora d’ICV Isabel Ribas també va descartar que el seu grup aprovi aquesta proposta, ja que considera que perjudica els treballado­rs de les botigues. Ribas te recels perquè el pacte entre el PP i CiU implica també un acord per a l’ampliació de les superfície­s comercials de La Maquinista i Glòries (aquesta última continua pendent d’aprovació, tot i que inicialmen­t es pretenia aprovar per silenci administra­tiu positiu), una cosa que els serveis jurídics de l’Ajuntament posen en dubte.

D’altra banda, Jordi Portabella també va rebutjar el pacte perquè considera que a la llarga la liberalitz­ació perjudicar­à tota l’activitat comercial. “El petit comerç és el que fa atractiva Barcelona, si el sacrifique­n, qui acabarà reduint els ingressos seran tots els negocis”.

L’acord no va convèncer l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribuci­ó (Anged), que va criticar que molts comerciant­s no es podran beneficiar dels ingressos generats pel turisme i lamenta que finalment no s’hagi optat per obrir des de l’abril fins al setembre. Una opinió que contrasta amb la del secretari general de la Confederac­ió de Comerç de Catalunya, Miguel Ángel Fraile, que va assegurar que el pacte s’ajusta als interessos del petit comerç.

 ??  ?? Les botigues de l’eix comercial de Creu Coberta podran obrir a l’estiu de dilluns a diumenge
Les botigues de l’eix comercial de Creu Coberta podran obrir a l’estiu de dilluns a diumenge
 ??  ??
 ?? DAVID AIROB ?? Rambla Catalunya. És un dels carrers en què les botigues podran obrir els diumenges
DAVID AIROB Rambla Catalunya. És un dels carrers en què les botigues podran obrir els diumenges
 ??  ??
 ?? DAVID AIROB ??
DAVID AIROB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain