La Vanguardia (Català)

Cospedal, contra Mato

La presidenta manxega diu que el vi no s’ha de regular

- CELESTE LÓPEZ Madrid

La presidenta de Castella-la Manxa i número dos del PP, María Dolores de Cospedal, mostra el seu desacord amb el Ministeri de Sanitat que dirigeix Ana Mato per l’intent d’establir mesures restrictiv­es en el consum de vi i cervesa entre els menors.

La presidenta de Castella-la Manxa i número dos del PP, María Dolores de Cospedal, ha deixat ben clar que li agrada més aviat poc la norma en què treballa el ministeri que dirigeix Ana Mato i que té per objectiu reduir el consum d’alcohol dels menors. El problema, segons Cospedal, és que la ministra vol incloure el vi (i també la cervesa) en una regulació que persegueix de manera clara la venda a menors d’edat i que limita la publicitat de l’alcohol sobretot als voltants de les escoles i a la televisió, així com als aparadors dels establimen­ts de venda (amb l’excepció de les enoteques).

A parer de Cospedal, el vi ha de ser fora d’aquesta regulació, perquè “és un aliment” que, si s’ingereix en dosis moderades, és beneficiós per a la salut.

Des del ministeri de Sanitat la resposta no s’ha fet esperar: aquesta norma no va adreçada als adults, que podran beure el que vulguin al marge de la seva graduació, sinó que vol protegir els menors. Per a aquests, el vi no és un aliment, sinó una beguda alcohòlica i, per tant, perjudicia­l per a la salut.

I recorden que, segons l’última enquesta entre estudiants de 14 a 18 anys, l’edat d’inici de consum és als 13; que un 52% s’ha emborratxa­t alguna vegada en l’últim any i un 30% l’últim mes; que més de la meitat dels menors han fet botellot l’últim mes i que, entre els menors de 14 anys, un de cada quatre diu que ha fet botellot. Una radiografi­a breu i rotunda de la situació actual.

Però aquestes dades de menors no serveixen a Cospedal, que recorda que el 2007 –amb la socialista Elena Salgado al ministeri– ja es va aturar una “llei que perjudicav­a el vi” i insisteix que Castella-la Manxa “no pot permetre que cap normativa pugui perjudicar la feina, la cultura i el futur d’una regió i que, per tant, perjudiqui el sector del vi”.

 ?? ARXIU ?? Cospedal tem que es perjudiqui el sector amb la norma de Mato
ARXIU Cospedal tem que es perjudiqui el sector amb la norma de Mato
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain