La Vanguardia (Català)

Creix Miquel y Costas

La paperera prepara l’expansió a les Filipines i el Brasil

- MAR GALTÉS Barcelona

La paperera Miquel y Costas preveu invertir 30 milions d’euros entre aquest any i el que ve, destinats a la millora tecnològic­a i la innovació dels productes i de l’estructura operativa per reforçar la seva expansió internacio­nal.

La paperera Miquel y Costas preveu invertir 30 milions d’euros entre aquest any i el proper, destinats a la millora tecnològic­a i la innovació dels productes i a l’estructura operativa per reforçar la seva expansió internacio­nal. La companyia, especialit­zada en paper de fumar (per a la indústria i amb la seva marca Smoking), no és aliena a la caiguda del consum de tabac als països desenvolup­ats, i està en ple procés de diversific­ació cap a papers industrial­s de baix gramatge (alimentaci­ó, filtres, bateries) i la indústria gràfica (paper fi per a bíblies).

Actualment ja obté el 80% dels seus ingressos de l’exportació; amb filials a l’Argentina, Xile i Alemanya, en els propers mesos té previst reforçarse a les Filipines i al Brasil, va explicar ahir el president de la companyia, Jordi Mercader, en una trobada abans de la junta d’accioniste­s.

A les Filipines, la companyia buscarà reforçar la seva presència comercial a l’Àsia amb l’acostament tecnològic a la indústria local i l’aprovision­ament directe de matèries primeres. Principalm­ent d’abacà, un arbre la fibra del qual s’utilitza per fer les bossetes de les infusions, que Miquel y Costas fabrica en la seva nova planta Terranova, a la comarca de l’Anoia. I al Brasil, centre d’impressió de llibre religiós i mercat important per a productes de consum, la companyia estudia crear-hi una filial, per conèixer tots els condiciona­nts del país, un pas previ a una futura implantaci­ó industrial, se-

El 2013 l’empresa va facturar un 4,4% menys, però va generar un excedent de 7,4 milions

gons va explicar Jordi Mercader.

Després d’obtenir el 2012 unes xifres rècord de vendes i de beneficis, el 2013 Miquel y Costas va patir un descens del 4,4% en les vendes, que van ser de 190,3 milions d’euros, del 20,1% en el benefici d’explotació (28 milions), i de l’1,1% en el benefici net (27 milions). Mercader va atribuir aquesta evolució a un context difícil, marcat per caigudes del consum i augments dels costos de les matèries primeres i l’energia (en part compensats per les inversions en sostenibil­itat), així com per la fortalesa de l’euro davant el dòlar.

La indústria del tabac, el client principal, ha passat de representa­r el 61% de les vendes en volum al 57% en dos anys, mentre que augmenta la producció per a altres usos industrial­s. En facturació, el tabac es manté per sobre del 70%, a causa de la incorporac­ió de productes de més valor afegit. “Vam prendre la decisió d’invertir 50 milions (en la planta de Terranova, especialit­zada en productes nous, operativa des de l’octubre) en el moment més dur de la crisi, i estem convençuts que sortirà bé”, va dir el president. Miquel y Costas té plantes a l’Anoia, Barcelona, Tortosa, València i l’Argentina.

Mercader va destacar que s’ha mantingut la política “prudent i sempre creixent” de dividends. Miquel y Costas té un patrimoni net de 211 milions d’euros, i el 2013 va registrar un excedent de tresoreria de 7,4 milions. La companyia, cotitzada en borsa –amb una capitalitz­ació de 360 milions d’euros–, està controlada en un 37,6% pel consell i executius principals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain