La Vanguardia (Català)

Neruda inèdit

- BARCELONA Redacció

L’editorial Seix Barral va anunciar ahir, en un comunicat, que a començamen­ts de l’any 2015 publicarà –amb un títol encara per decidir– un llibre nou de Pablo Neruda, amb prop de vint poemes.

L’editorial Seix Barral va anunciar ahir, en un comunicat, que a començamen­ts del 2015 publicarà –amb un títol encara per decidir– un llibre nou de Pablo Neruda, amb al voltant de vint poemes –no va precisar-ne la xifra exacta–. L’obra apareixerà abans als països llatinoame­ricans, a finals d’aquest any.

La troballa es va produir en unes capses que contenien ma- nuscrits del poeta, durant una revisió dels fons documental­s de la biblioteca de la Fundació Pablo Neruda, sota la direcció de Darío Oses.

No es tracta del primer inèdit pòstum de Neruda però la novetat rau que estan datats en la seva època de maduresa literària, això és, després del Canto general (1950). Prèviament, el 1980 s’havia publicat El río invisible, uns textos de joventut, i després els poemes d’adolescènc­ia Cuadernos de Temuco (1996).

Pablo Neruda havia tornat a ser notícia la setmana passada, quan, malgrat que un informe del Servei Mèdic Legal xilè havia establert el novembre passat que el poeta va morir a causa del càncer de pròstata que tenia, el ministre Mario Carroza va formar un nou equip d’experts internacio­nals per determinar o descartar novament un eventual enveriname­nt, arran de la sol·licitud presentada pel nebot del premi Nobel, Rodolfo Reyes, que va manifestar la seva disconform­itat amb les proves pericials practicade­s.

Neruda va morir només uns dies després del cop d’Estat del 1973 que va portar al poder Augusto Pinochet. El seu xofer, Manuel Araya, va declarar que l’escriptor havia estat enverinat a la clínica Santa María.

Al nou panell mèdic hi figuren dos espanyols, els doctors Francisco Etxeberría Gabilondo i Aurelio Luna Maldonado.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain