La Vanguardia (Català)

Poroixenko ofereix un alto el foc unilateral després de parlar amb Putin

Moscou accepta la proposta però demana que Kíev negociï amb els rebels prorussos

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Tres mesos després, l’esperança de trobar una solució al conflicte bèl·lic a l’est d’Ucraïna torna a agafar força. Però tampoc no gaire. El president ucraïnès, el magnat Petró Poroixenko, va anunciar ahir que ordenarà a l’exèrcit un alto el foc unilateral i temporal per intentar que les parts en conflicte acceptin un pla de pau. L’anunci es va produir dimarts a la nit, després que Poroixenko va parlar per telèfon amb el president de Rússia, Vladímir Putin.

Milers de persones han estat desplaçade­s de casa seva des de l’abril, quan el Govern de Kíev va llançar una operació militar per recuperar els territoris ocupats pels separatist­es a les províncies de Donetsk i Lugansk. Segons calcula Nacions Unides, els desplaçats interns podrien ser fins a 34.000. Aquesta xifra inclou també desplaçats de la península de Crimea, annexionad­a per Rússia al març. El portaveu de l’Oficina de l’ONU per a la Coordinaci­ó d’Afers Humanitari­s, Jens Laerke, va dir dilluns a Ginebra que d’aquests 34.000 l’ONU només n’ha pogut identifica­r 19.000.

Segons mitjans russos, la quantitat de refugiats ucraïnesos que han entrat a la província russa de Rostov del Don arriba als 122.000. A més de desplaçats i refugiats, la quantitat de morts des que va començar l’ofensiva militar puja com a mínim a 356, segons dades que va donar a conèixer ahir l’Alt Comissiona­t de Drets Humans de l’ONU.

Ucraïna i Rússia es culpen mútuament de l’inici d’aquesta crisi. Fa mesos que Moscou demana que es retiri l’exèrcit ucraïnès, que acusa de “cometre crims contra la població civil”. Després de

Kíev substituir­à el ministre d’Exteriors que va insultar Putin per un de menys bel·licista

la mort, dimarts, de dos periodiste­s russos, ahir Moscou va obrir una investigac­ió criminal contra el ministre de l’Interior d’Ucraïna, Arsén Avàkov, per “homicidi intenciona­l” de civils.

El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, va dir ahir que l’alto el foc “podria ser el pas que tots esperàvem de Poroixenko”. Però també va assenyalar que l’alto el foc hauria de ser permanent, perquè en alguns llocs “l’agressió continua”.

El portaveu del Ministeri de Defensa d’Ucraïna, Vladislav Selezniov, va confirmar que ahir hi va haver combats a la ciutat de Schastie (Lugansk). Més de 30 milicians prorussos haurien acabat “morts o ferits”. Tres soldats van morir, mentre que nou van resultar ferits, va precisar.

Lavrov va reclamar també que Kíev comenci a parlar amb els independen­tistes. El Govern ucraïnès s’hi nega, perquè els considera terroriste­s. Poroixenko i Putin van parlar per telè- fon dimarts a la nit, segons va confirmar ahir el departamen­t de premsa del Kremlin.

Van parlar de la possibilit­at de rellançar un pla de pau traçat pel líder ucraïnès i que inclou catorze passos, entre els quals l’aplicació d’una amnistia per als rebels que deixin les armes i un control de la frontera amb Rússia.

“El pla començarà amb la meva ordre d’un alto el foc unilateral. Immediatam­ent després, necessitem que tots els implicats donin suport al pla de pau”, va anunciar Poroixenko ahir després d’una trobada amb els estudiants d’una universita­t militar a Kíev. El ministre ucraïnès de Defensa, Mikhailo Koval, va precisar també després que el cessament de l’operació es farà efectiu “els pròxims dies”.

En un altre gest de distensió, Poroixenko va anunciar que proposarà al Parlament l’actual am-

L’ONU registra des de l’abril almenys 356 morts i milers desplaçats a l’est d’Ucraïna

baixador a Alemanya, Pavlo Klimkin, com a nou ministre d’Exteriors. Substituir­à Andri Desxítsia, que dissabte passat va corejar la consigna antirussa “Putin khuilo”, que es pot traduir com a “fill de puta”, “imbècil” o “cabró”. Després de l’incident, Rússia ha deixat clar que no tractarà res amb Desxítsia. Actualment Klimkin representa Ucraïna en les negociacio­ns amb Rússia, i en les quals l’OSCE fa de mitjancera.

Els mercats financers, el ruble i els bons ucraïnesos van saltar d’alegria davant la possibilit­at d’un alto el foc. Tocant de peus a terra, caldria tenir més calma. Els rebels prorussos rebutgen el pla. “Per què hauríem de deposar les armes? No confiem en Poroixenko. És un altre estratagem­a”, va dir a l’agència Interfax Miroslav Rudenko, un dels líders de l’autoprocla­mada República Popular de Donetsk.

Rudenko va acusar l’exèrcit d’intensific­ar els bombardejo­s sempre que s’ha anunciat un arranjamen­t pacífic. La setmana passada, Petró Poroixenko va anunciar la creació de corredors humanitari­s que després no es van obrir.

 ?? PRESIDENTI­AL PRESS SERVICE / MYKOLA LAZARENKO / AFP ?? El president ucraïnès, amb el ministre de Defensa, Mikhailo Koval, ahir en un acte de llicenciat­ura de la Universita­t Nacional de Defensa
PRESIDENTI­AL PRESS SERVICE / MYKOLA LAZARENKO / AFP El president ucraïnès, amb el ministre de Defensa, Mikhailo Koval, ahir en un acte de llicenciat­ura de la Universita­t Nacional de Defensa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain